ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радићемо на увођењу нових образовних смерова за које постоји потреба у Пироту

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Основну школу „Свети Сава“ у Пироту и одржао састанак са директорима основних и средњих школа.

Ово је мој трећи долазак у Пирот. Задовољство ми је да чујем и видим како су лепо прихваћене све реформе које смо покренули. Објекти су уређени у складу са својом наменом. Видим добре предузетничке способности, добре ђачке задруге и то ме радује. Нико им то није наметнуо, идемо заједно у добром правцу, рекао је министар Шарчевић након обиласка основне школе која је потпуно реконструисана.

Он је том приликом најавио да ће бити реконструисана и Гимназија у Пироту.

У разговору са директорима образовних установа и градоначелником Пирота Владаном Васићем министар Шарчевић је рекао да се ради на Стратегији развоја образовања и васпитања до 2027. године и најавио да ће јавности сутра бити представљен део те стратегије који се односи на средње образовање.

Шарчевић је рекао да је задовољан начином на који директори школа у Пироту у сарадњи са локалном самоуправом решавају питања од важности за функционисање образовања у том делу Србије.

Министар је најавио да ће се радити и на увођењу нових образовних смерова за које постоје потребе у тој локалној самоуправи.

Целоживотно учење требало би да се базира на интересима локалне самоуправе и потребама регионалне привредне коморе и тржишта рада. Констатовали смо да нека деца одлазе из Пирота на школовање у друга места. Нема потребе за тим. Имамо флексибилан систем што се тиче средњег стручног образовања. Уводићемо нове смерове, рекао је министар и додао да је реформа гимназија већ у току. Он је подсетио да ће од нове школске године у гимназијама бити три нова смера – за надарене за географију и историју, аудио визуелне и сценске уметности, као и спортска одељења.  

На састанку у ОШ „Свети Сава“ у Пироту је било речи и модернизацији свих сегментима образовања, као и о увођењу ментора у образовни систем, али и о томе да се даље развијају регионални центри за науку.

Према министровим речима, један такав центар биће управо у овој регији.

Министар Шарчевић је данас посетио и Основну школу „Деспот Стефан Лазаревић“  у Бабушници и ученички дом у том граду.

Он је истакао да је оснивање ђачких задруге добар модел који омогућава подстицање предузетништва, али и да ученици повежу знања и практичан рад и да на тај начин остваре одређене погодности.

Могу да зараде одређене поене са којима могу да кроз ваучере купе књиге или остале потрепштине за школу, рекао је министар.  

 На територији ове општине постоје још четири основне школе и свака развоја одређене  сегменте како би афирмисали децу да остану у родном крају.

Loading