ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радимо на развоју дигиталног образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, посетио је данас Педагошки факултет и Гимназију „Вељко Петровић“ у Сомбору.

Министар је приликом обиласка Педагошког факултета истакао да ће се  у нараедном периоду радити на развоју дигиталног образовања и најaвио представљaње првог Центра за вештачку интелигенцију у Србији. Он је поновио значај увођења платних разреда, који ће бити стимулативни како за просветне раднике, тако и за упис нових студената који ће у у будућности бити део просвете и образовања.

Декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић истако је да факултет, који постоји више од двеста година, сада образује васпитаче и учитеље за 21.век. Он је изразио задовољство данашњом посетом министра Шарчевића.

 Током посете Гимназији „Вељко Петровић“ , министар Шарчевић је  разговарао са ученицима осмог разреда који похађају припремну наставу за упис ученика са посебним способностима за географију.

Реформе у  области образовања настављају се на свим нивоима. Важно је да се повећа обухват ученика који иду у гимназије, што и предвиђа Стратегија развоја образовања и васппитања, навео је Шарчевић и додао да се образовање у Србији мења на боље и да томе, између осталог, сведочи и увођење одељења за ученике са посебним способностима у гимназијама. 

Министар је  рекао да ће током јуна обићи многе градове у  Србији,  „циљ нам је да видимо спремност школа за преглед и извођење мале матуре у основним школама и велике матуре у средњим школама“.

У разговору са директорима основних и средњих школа министар Шарчевић је рекао да се ради на Стратегији развоја образовања и васпитања до 2027. године, те да је поред  предшколског и основног, јавности представљена и област средњег образовања.  У Центру за стручно усавршавање запослених у образовању, где је и одржан састанак са директорима, министар је указао и на важност сталног усавршавања наставника и стручних сарадника.

Разговарали смо и куда иду правци реформе образовања. Такође, разговарли смо и о претходном периоду и констатовали да је настава на даљину функционисала успешно, закључио је министар.

На састанку, између осталог, разговарао је и о свим питањима од значаја за несметано функционисање образовања и васпитања на свим нивоима.  

Састанку са директорима школа присуствовала је и градоначелница Сомбора  Душанка Голубовић. Он је истакла да постоји изузетна сарадња са дирекорима школа, као и свим образовно- васпитним установама на територији града Сомбора.

Loading