ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радионице србистике за ученике средњих школа у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу

Под покровитељством Министарства просвете у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу и ове године организују се радионице за надарене ученике средњих школа Србије, Републике Српске, Црне Горе и Румуније. Радионице се организују у складу са Стратегијом развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године.

У јулу месецу, у периоду 2-9. јула, у Центру је боравило 24 ученика средњих школа  који су похађали радионицу Етнологија и културна антропологија. Радионицу је водио проф. др Милош Миленковић, редовни професор Филозофског факултета, Универзитета у Београду са сарадницима.

У периоду 16-29. јула у Центру је боравило 48 ученика средњих школа из Србије и Републике Српске на лингвистичким радионицама:
Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик са подтемама: Фразеологија српског језика,  Жаргонизми у светлу когнитивне лингвистике и Дијалекти у односу на стандардни језик и Дигитална хуманистика.

Радионице су реализоване у сарадњи са Институтом за српски језик САНУ и Филолошким факултетом, Универзитета у Београду.

У периоду 30. јула до 6. августа  реализована је радионица Фолклористике за 12 ученика средњих школа, као и радионица Музикологије и етномузикологије у оквиру које је радило 23 ученика, у организацији проф. др Данке Лајић Михајловић, научног сарадника Музиколошког института САНУ и др Смиљане Ђорђевић Белић, вишег научног сарадника, Института за књижевност и уметност. Предавачи на овим радионицама били су научни сарадници са Музиколошког института САНУ и Института за књижевност и уметност.

У Центру је у току радионица Историја српске културе коју похађа 38 ученика средњих школа. Ученици у Центру бораве у периоду 30. јула до 12. августа. Радионицу су припремили и реализује је професори и асистенти Учитељског факултета, Универзитета у Београду.

Радионица Класици српске књижевности, која је први пут реализована 2022. године по други пут ће бити организована у периоду 14-21. августа 2023. за 42 ученика из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Аутор ове радионице је проф. др Бошко Сувајџић, Филолошки факултет, Универзитета у Београду.

Након боравка у Центру ученици пишу рад на одабрану тему, под вођством ментора са радионице коју су похађали. Као коначан резултат рада радионица србистике НОКЦ „Вук Караџић“ традиционално издаје зборник радова Млади и србистика, којим крунише рад учесника радионица.

Loading