ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радовић: Ботаничка башта је непроцењиво благо за наше научнике, студенте и љубитеље природе

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић изјавио је да би Јосиф Панчић био поносан на изглед и садржај Bотаничке баште данас, једнако као и на наставнички и научни рад својих наследника – плејаде великих српских ботаничара.

Проф. др Радовић је на свечаности поводом обележавања 150 година постојања Bотаничке баште „Јевремовац“ подсетио на визију и допринос Јосифа Панчића у развоју Ботаничке баште и биолошке науке у Србији.

Већ један и по век, овај простор представља непроцењиво благо за наше научнике, студенте, љубитеље природе и грађане Београда. Њена мисија, да образује и подстакне истраживање, остаје једнако важна и релевантна данас, као и у тренуцима када је основана“, рекао је Радовић и додао да „Јевремовац“ није само природни драгуљ у срцу Београда, он је симбол очувања, истраживања и едукације о богатом биљним свету који нас окружује и којим се Србија одликује.

Државни секретар је нагласио важност улоге коју овакве институције имају у образовању.

Ботаничка башта као учионица на отвореном је место где студенти, будући професори биологије и млади научници стичу прва теоријска и практична знања из области ботанике и развијају љубав према природним наукама. Од великог је значаја што је Ботаничка башта „Јевремовац“ кроз посете препозната у активностима предшколских и школских установа из читаве Србије и што је годишње посети више од 30.000 деце“, рекао је он.

Државни секретар Радовић је додао да Министарство просвете даје пуну подршку Биолошком факултету, његовом Институту за ботанику и Ботаничкој башти и да су у циљу обезбеђивања добрих услова за рад обезбеђена средства за реконструкцију потпуно руинираног објекта Катедре за екологију и географију биљака, као и давно започетог објекта у оквиру Ботаничке баште који ће бити еколошко биолошки образовни и изложбени центар за потребе ученика, студената и свих посетиоца баште.

Свакао да ће укупном будућем квалитету наставног и научно-истраживачког рада Биолошког факултета у целини, немерљив и историјски допринос дати његов адекватан смештај оквиру садржаја делатности Био4 Кампуса“, рекао је проф. др. Радовић.

Loading