ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радовић отворио Трећи конгрес биолога Србије

Проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја обратио се на отварању Трећег конгреса биолога Србије, који се одржава у хотелу „Палисад“ на Златибору, на коме је учешће узело око 400 биолога из земље и иностранства.

Чини ми изузетно задовољство, част и привилегију што сам у могућности да вам се као биолог, али и државни секретар обратим у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја и у име првог подпредседника Владе и министра Бранка Ружића. О значају високошколског образовања и научно истраживачком раду у области биолошких наука најбоље сведоче актуелне инвестиције од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Владе Републике Србије у капиталну инфраструктуру и објекте укључујући ту пре свега Биосенс у Новом Саду, који се налази у поодмаклој фази изградње, као и целокупан садржај и комплекс БИО4 кампуса на читавих 20 хектара, који укључује нове и модерне објекте Биолошког и Фармацеутског факултета, део за биотехнологију Технолошко-металуршког факултета, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. Наравно, не смем а да не поменем и завршетак изградње зграде у Ботаничкој башти, будућег еколошко образовног визиторског центра Јосиф Панчић“, рекао је Радовић.

Он је честитао Српском биолошком друштву на челу са проф. др Мирославом Живићем на бројним активностима од ширег друштвеног значаја и навео да „једном речју биологија Србије је овде на Златибору заједно“.

Он је навео да је мото Стратегије научно технолошког развоја Србије за период од 2021. до 2025. године је „Моћ знања”.

Стратегија представља стратешки инструмент за унапређење квалитета живота грађана Србије помоћу науке и технолошког развоја. Стратегија препознаје знање и иновације као поуздан темељ за будући економски напредак и раст стандарда грађана, развој образовања и очување здравља, безбедности и националног идентитета у Републици Србији. Напредак Србије, у сваком погледу, зависи од улагања у развој образовног система и научно-истраживачког рада који као резултат имају трансфер технологија у привреду, иновативне производе и процесе, а који опет подстичу укупан друштвени развој. Узлазном путањом данас иду она друштва која се заснивају на знању, иновацијама и креативности“, истакао је Радовић.

Организатор Трећег конгреса биолога Србије је Српско биолошко друштво, а у коорганизацију су укључене практично све високообразовне и научноистраживачке организације у области биолошких наука Србије, док су покровитељи САНУ и Матица Српска, уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Loading