ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Расписан конкурс за научноистраживачке пројекте

Министарствo просвете, науке и технолошког развоја, расписало је данас конкурс за нови циклус научноистраживачких пројеката у оквиру Програма основних истраживања и основних усмерених истраживања за период од 2016. до 2020. године и Програм истраживања у области технолошког развоја за период од 2016. до 2019. године. Конкурс је истовремено објављен у дневној штампи, трајаће 30 дана, након чега следи поступак рецензије пријављених пројеката. Истраживачи су позвани да предложе пројекте у оквиру три актуелна програма: основних истраживања и основних усмерених истраживања за период од 2016. до 2020. године, као и истраживања у области технолошког развоја која се спроводе од 2016. до 2019. године.

На конференцији за новинаре у прес сали Владе Републике Србије представљени су детаљи и услови конкурса. Након што се министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, захвалио тиму који је радио на изради конкурса, државни секретар задужена за науку проф. др Вера Дондур образложила је детаље.

Према њеним речима, расписивању конкурса за научноистраживачке пројекте претходиле су измене Закона о научноистраживачкој делатности, усвајања Стратегије научног и технолошког развоја Србије за период од 2016. до 2020. године под именом ”Истраживање за иновације”, као и доношење неопходних подзаконских аката – Правилник о поступку, начину вредновања и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, као и Акт о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката у новом истраживачком циклусу.

”Овај конкурс има мало строже критеријуме. За овај пројектни циклус из буџета Републике Србије издвојено 11,2 милијарде динара. Србија је економски мала земља, али имамо релативно добру науку, истакла је Дондур, подсећајући на забележени напредак у науци који је постигло 11.000 истраживача колико их је учествовало у претходном пројектном циклусу.

Нови конкурс, заједно са Стратегијом, према њеним речима, доноси неколико нових правила. Уводи се концепт основног усмереног истраживања, која су усмерена ка решавању одређених проблема од јавног значаја. На овим истраживањима Министарство науке, просвете и технолошког развоја радиће партнерски и са другим министарствима, како је најављено – у циљу развоја привреде, тржишног система и пословања предузећа.

Након периода пријављивања, рецензија, објављивања прелиминарних листа и рока за жалбе, биће објављена коначна листа чиме ће званично бити покренут нови пројектни циклус. Како је најавила државна секретарка проф. др Вера Дондур, то се очекује током јула 2016. Конференцији су присуствовали и помоћници министра др Никола Танић, проф. др Бранко Бугарски и проф. др Виктор Недовић.

Loading