ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Разговор представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Шангајског института Материа Медика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је данас да о проширивању научне сарадње Србије и Кине најбоље сведоче споразуми који су потписани између неколико институција из Србије и Шангајског института Материа Медика.

Реч је о споразумима између Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (Универзитет у Београду), Пољопривредног факултета (Универзитет у Београду), Технолошко-металуршки факултет (Универзитет у Београду), Института за проучавање лековитог биља „Јосиф Панчић“ и Шангајског института Материа Медика (Shanghai Institute Materia Мedica).

Потписивањем новог споразума балканских земаља и Кине 26. септембра у Шангају формално је основана асоцијација ПАНДА на пољу истраживања и откривања нових лекова на бази природних производа. Осим тога, у оквиру 4. конференцији НР Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у области иновација 8. октобра 2019. године озваничено је формирање ПАНДА асоцијације, чиме Шангајски институт Материа Медика и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ постају центри ове организације.

У складу са веома успешном и интензивном сарадњом ових партнера, планирано је формирање заједничког истраживачког центра у Београду, у области добијања нових лекова.

Надам се и да ће и нова лабораторија допринети бољим резултатима у науци, рекао је министар Шарчевић на данашњем састанку са представницима института.

Директор тог Института Шенронг Тиан (Shenrong Tian) оценио је да су ефекти научне сарадње Србије и Кине већ видљиви.

Ми сада још више размишљамо о начинима да продубимо сарадњу, као и конкретним пословима. Такође, размена мишљења и стручњака је веома битна. Гледајући на дуже стазе важна је и едукација и обука људи. Желимо да разговарамо и о томе на који начин можемо да сарађујемо када је реч о обуци људи, рекао је он.

Састанку су присуствовали и државни секретар проф. др. Владимир Поповић, као и помоћници министра проф. др. Виктор Недовић, др Саша Лазовић и др Марина Соковић.

Loading