ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Разговором до решења

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима  Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије.

Теме састанка, одржаног у Министарству, биле су технолошки вишкови и  отпремнине. Минстарство је у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе у буџету за 2017.годину предвидело 1.200 отпремнина како би се решио проблем једног броја радника за чијим ангажовањем је престала потреба.

Пројекцију Међународног монетарног фонда о вишку броја запослених у просвети свели смо на  разумну меру. Али, морамо бити свесни да се одређен број радних места прикрива и да имамо неконтролисано запошљавање на основу уговора на одређено време, рекао је министар Шарчевић.

Представници синдиката сложили су се да се проблем технолошких вишкова мора решавати и да су отпремнине део тог решења, али су истакли да  је потребно спречити све евентуалне злоупотребе приликом гашења радних места и исплата отпремнина.

Министар Шарчевић је нагласио да је заједнички рад  Министарства и  синдиката на збрињавању технолошких вишкова у претходној школској години показао да је могућа ефикасна сарадња.

Та пракса ће бити настављена и у новој школској години. Нови образовни профили захтевају нова радна места, док ће профили за које ученици нису  заинтересовани престати да постоје, а самим тим и радне позиције, рекао је министар и поручио да је увек спреман за договор.

Loading