ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Разматрају се могућности за отварање одељења са билингвалном наставом у Северној Македонији

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, разговарали су са представницима локалних самоуправа у Северној Македонији о могућностима за отварање билингвалних одељења са наставом на српском и македонском језику у општини Куманово и у општини Центар у Скопљу.

У Северној Македонији настава на српском језику организована је у три основне школе – у местима Старо Нагоричане, Кучевиште и Табановце. Делегација Министарства, предложила је увођење билигвалне наставе у средње образовање. Чланови делегације из Србије, амбасадоркa Душанкa Дивљак-Томић и конзул Александaр Ђурицa посетили су ОШ „ Вук Караџић“ (Куманово), ОШ „Светозар Марковић“ (Старо Нагоричане), ОШ „Браћа Рибар“  (Табановци) и разговарали са директорима ових школа.

Током радне посете делегација је разговарала и са директорком Управе за развој и унапређивање образовања на језицима припадника заједница Славицом Тодоров, градоначелником Куманова Максимом Димитријевским и градоначелником општине Центар-Скопље Сашом Богадановићем.

Градоначелник Куманова формирао je радну групу која  би требало да помогне у покретању једног или више одељења билингвалне наставе у Куманову. Планирано је спровођење анкете у школама како би родитељи и деца били обавештени о могућности организовања овог вида наставе и како би се утврдио профил за који су заинтересовани.

Представници Министарства разговарали су и са деканом Филолошког факултета „Блаже Конески“ Анетом Дучевском о могућности да се поново отвори лекторат српског језика. На крају посете, обишли су Српски културно информативни центар (СКИЦ) Спона.

Делегацију Министарства чинили су Миленко Мацура, Татјана Цветковски и Милош Ковачевић.

Loading