ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Размена искустава и договор о даљој сарадњи са Министарством просвете и стручног образовања Краљевине Шпаније

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја предвођена министром  Младеном Шарчевићем је боравила у посети Министарству просвете и стручног образовања Краљевине Шпаније.

Одржан је састанак између министра просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије Младена Шарчевића и министарке просвете и стручног образовања и портпаролке шпанске владе Мариjе Исабеле Цела Диегез. Након топле добродошлице, министарка се захвалила на интересовању српског министарства за шпански модел образовања и изразила жељу да се појача сарадња две земље у овој области.

Оба министра, полазећи од изузетних билатералних односа и обостране подршке по питањима од приоритеног значаја за обе земље, потврдили су спремност заједничког рада и размене искустава, уз констатовање неколико додирних тачака које се тичу реформи у области стручног образовања и обука које нису део дуалног образовања, као и дигитализације и нових технологија.

Разговарано је и о актуелној ситуацији у две земље, посебно у контексту напора који се улажу у економски развој и науку, изнете су наставе шпанског језика, а разговарано је и о другим темама од значаја за систем образовања перспективе и будући планови, а напоменуто је да би било пожељно обновити потписани Споразум о сарадњи у области културе, образовања и науке из 2004. године уз посебан програм о сарадњи у области просвете и науке. Упућен је позив министарки да посети Србију у циљу наставка и  интензивирања сарадње.

У Министарству просвете и стручног образовања Краљевине Шпаније делегацији је представљена организација образовног система Краљевине Шпаније, реформа  стручног образовања, процедуре уласка у високо образовање, организација обе државе.

Делегација је током посете обишла и Национални институт за образовне технологије где су изнете стратегије за ширење информационих технологија у школама и образовним центрима, обука наставника везана за нове технологије, иницијална обука и укључивање у наставу. Посебно је разговарано о примени ИКТ алата у настави, као и о мерама и евалуацији професионалног усавршавања наставника.

Успостављена је сарадња са једном од водећих уметничких високошколских установа у Мадриду, а договорени су и даљи кораци у погледу сарадње у области креативних индустрија и студијских програма из области плеса и игре.

Loading