ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Размена знања и искуства у примени Референтог оквира за демократску културу

Министарства просвете, у оквиру пројекта “Квалитетно образовање за све” који реализује у сарадњи са Саветом Европе, организовало је експертски састанак на тему увођења референтног оквира компетенција за демократску културу у програме иницијалног образовање наставника.

Државна секретарка Анамарија Вичек

Државна секретарка Анамарија Вичек истакла је да је концепт образовања о људским правима и образовања за људска права заживео у наставним и ваннаставним активностима у школама у Србији.

У образовном систему креирамо демократску културу и окружење за примену компетенција за демократску културу, градећи толерантна и креативна друштва будућности. Подржавамо школе и њихове заједнице у борби против дискриминације у образовању кроз примену Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе”, рекла је државна секретарка.

Она је истакла да је стицање компетенција за демократску културу процес који захтева промишљање, истраживање, пропитивање и није део једног, специфичног, предмета или лекције.

Зато је за стицање ових компетенција потребна подршка наставника и породице, али и других људи у заједници, због чега је потребна свакодневна интеракција, путем које ће ученици учити кроз реалне животне ситуације”, објаснила је Анамарија Вичек.

С обзиром да су наставници носиоци образовног процеса, њихове компетенције, знања и вештине, кључне су за подстицање демократске културе код ученика, зато се посебна пажња

Шефица Одељења за људска и мањинска права Снежана Вуковић

посвећује усавршавању наставника у овој области.

Министарство је увело Референтни оквир компетенција за демократску културу кроз неформално образовање наставника у Србији, организоване су одговарајуће обуке и израђени су приручници за примену у предуниверзитетском образовању”, рекла је шефица Одељења за људска и мањинска права Снежана Вуковић.

Она је истакла да је потребно размотрити начине, сагледати искуства других земаља које су компетенције наставника за демократску културу интегрисале у програме иницијалног образовање наставника на високошколским установама.

Министарство просвете у оквиру Пројекта “Квалитетно образовање за све” организује експертски састанак коме присуствују стручњаци са универзитета из Белфаста, Утрехта, Валенсије, Хелсинкија, Барселоне и Лидс Бекет Универзитета, као и представници факултета из Србије који се баве иницијалним образовањем наставника. Циљ скупа је размена знања и искуства у примени Референтог оквира за демократску културу.

Loading