ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Развој отворене наукe у Србији у складу са инцијативама у Европи

Одлуком Министра Младена Шарчевића формиран је Тим за Отворену Науку у Србији (ТОНуС), а први радни састанак одржан је 16. јануара 2020. године. На састанку су дефинисане основне теме којима ће се ТОНуС бавити, као и њихови координатори.

Отворена наука је постала стварност и потреба свих дисциплина у истраживачкој заједници у Републици Србији. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је доношењем Платформе за отворену науку (2018) и Законом о науци и истраживањима (2019) исказало опредељеност за примену отворене науке у Србији. У претходне две године препознате су и бројне промене и активности које треба предузети ради ефикасне имплементације принципа отворене науке у Србији ( APC, бодовање депоновања података, едукација на свим нивоима, укључивање Србије у EOSC)

Састав ТОНуС-а чине државни секретар задужен за науку и технолошки развој проф. др Владимир Поповић и сви ресорни помоћници министра проф. др Виктор Недовић, др Марина Соковић, др Саша Лазовић, као и шира група истраживача и експерата из ове области. Задатак ТОНуС-а је да у наредних неколико година дефинише, препозна и уреди све промене које отворена наука доноси, као и да исте што раније уведе у истраживачку заједницу Србије.

Loading