ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Реализација ђачких екскурзија према правилнику

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истиче да постоје правилници за реализацију екскурзија чија је примена ступила на снагу у марту 2019.године.

До сада је било неколико пријава неправилности и свака од њих је у процедури. У наредном периоду утврдиће се колике су дневнице наставника, колики утицај има савет родитеља на реализацију путовања, зашто се не поштује организација путовања у земљи за све осим матуранте, зашто одлази мањи број наставника у односу на правилник. Ово су само нека од питања која ћемо да поставимо организорима путовања. Сви су упознати са новим правилником који је потребно примењивати, а они који га крше биће сакционисани, потенцира министар Шарчевић.

У случају 9.гимназије утврђено је да је била непотпуна дoкументација за један од три аутобуса који је ангажовала туристичка агенција. Школа је урадила комплетну припрему за екскурзију према правилнику. Када је реч о екскурзији  гимназије из Прокупља чији су се ученици вратили ноћас у Србију и нападу на два ученика очекују се детаљи истраге у наредним данима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја известиће јавност о овом догађају.

Зашто је дошло до неправилности код до сада реализованих путовања утврдиће надлежни органи. Министарсто подесећа да је циљ сваке екскурзије непосредно упознавање појава и односа у природној и друштвеној средини, као и упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа, са акцентом образовно-васпитне улоге школе. Међу елементима сваког путовања су безбедност ученика, реализација према плану путовања, поштовање процедуре избора туристичке агенције као и адекватног смештаја, исхране и превоза. У наредном периоду радиће се на укључивању ђачких задруга у комплету процедуру како би путовање било квлитетније и јефтиније. Потребна је и већа укљученост Савета родитеља у комплетну процедуру релизације ученичких екскурзија.

Loading