ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Реформа и јединственост информација у новим уџбеницима

Министарство просвете науке и технолошког развоја не дели издаваче на домаће и стране већ на квалитет и информацију која је потребна да се пружи ученику. Спорни текст који се појавио у медијима о тиранији окупатора и исплативости да се деца уче да буду јаничари који је у уџбенику за седми разред одобрен је пре реформе.

Аутори нису дали довољно чињеница како би објаснили из угла памћења српског народа, а сматра се да је период јаничара најгора перцепција и период кроз који је народ прошао. Надлежност Завода за унапређивање образовања и васпитања  је контрола свих уџбеника и надамо се да ће приликом реформе 7. разреда сви пропусти бити исправљени. У сарадњи са ЗУОВ-ом формираће се јединствени уџбеници у којима ће се обрађивати теме на исти или сличан начин, истакао је министар Шарчевић.

Лекција у којој се обрађује је уџбеник из 2012. године, након исправки предходно одбијеног уџбеника из 2011. године. У оба прегледа учествовао је данас редовни професор Милош Јагодић, експерт за националну историју новог века. Пасус о данку у крви, као и читава лекција су уравнотежени, али је питање о позитивним и негативним странама данка у крви лоше формулисано.

Историјa 7 за седми разред основне школе радили су аутори Александра Петровић, Весна Лучић и Перуника Петровић, а у то време био је директор Проф. др Шћепан Ушћумлић.

Ово је последња година примене овог уџбеника, јер ће се у 7. разреду од септембра 2020 године користити нови уџбеници које се управо прегледају.

Loading