ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Регионални форум о иновацијама – Братислава 2018

Регионални форум о иновацијама (Regional Innovation Forum) одржан је од 21. до 24. марта у Братислави (Република Словачка), у организацији Светске банке и Владе Републике Словачке.

Главни циљ тог скупа је да омогући и олакша системски дијалог о политикама између држава Европе и Централне Азије, који је усредсређен на потенцијале иновација и напредних технологија, како би се промовисале регионалне интеграције, али и стварање радних места и општи економски раст.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије на овом важном скупу чинили су  државни секретар Владимир Поповић  и саветница у Сектору за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Тијана Кнежевић. У делегацији је био и  директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Државни секретар Поповић је био један од учесника панела под називом „Innovation Leaders’ and Policy Practitioners Roundtable“, који је одржан у старој згради парламента Републике Словачке. У панелу су учествовали и представници Јерменије, Пољске, Румуније и Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Преставници наше државе и научне заједнице су имали веома запажено учешће у још два панела: „Financing Innovative Firms: from Early Stage to Growth Investments – How to Address Failures Along the Firm Lifecycle“ ( Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност) и „Technology Transfer and Public Research Commercialization Challenges in ECA: Successful Models, Initiatives, and Interventions“ (Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство).

Форум је искоришћен и за бројне неформалне контакте, посебно са представницима Светске банке и ЕИБ-а на којима је било речи о реформским процесима везаним за наш систем финансирања науке и иновација.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је у свом излагању на затварању Форума поменуо наш Фонд за иновациону делатност, као пример успешног програма подршке, који сваке године расте и обухвата све већи број компанија. Ова је и својеврсна подршка раду и активностима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Организацију Форума су подржали Влада Аустрије и Европска инвестициона банка (ЕИБ).

Loading