ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Регионални министарски састанак

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич и шеф делегације Европске уније у Србије амбасадор Сем Фабрици отворили су данас у Београду регионални министарски састанак о образовању, обуци, науци и истраживању, а поводом обележавања 30 година ЕУ програма Еразмус.

Постојање Западнобалканске платформе за образовање и обуке изузетно је значајно за сарадњу наших земаља, размену искустава и знања у области образовања и истраживања, као и за наше будуће приступање Европској Унији, рекао је министар Шарчевић.

Будућност Европске уније и наших земаља почива на снажној економији, која се заснива на знању и иновацијама. Стога, фокус наше сарадње треба да буде на оснаживању наших економија путем улагања у иновације и коришћења свих наших истраживачких потенцијала, поручио је министар.

Он је додао да је у претходном периоду најинтензивнија сарадња остварена у области високог образовања и да су у оквиру програма Темпус и Еразмус+ развијени многи регионални пројекти. Шарчевић је подсетио да је од 2014. године у оквиру програма Еразмус+ високошколским установама у Србији одобрено више од 26 милиона евра.

Платформа Западног Балкана за образовање и обуку и Платформа Западног Балкана за истраживање и иновације су годишњи састанци на високом нивоу у организацији Европске комисије. Ове године, министри образовања и науке Западног Балкана ће данас и сутра у Београду разговарати о мерама за даље унапређење регионалне сарадње у образовању, науци, истраживању и иновацијама, али и обележити 30 година  програма Еразмус.

Од настанка 2012. године, министарска платформа Западног Балкана је ​постала драгоцена традиција јер пружа јединствену прилику за размену мишљења о образовним системима у региону и њиховим главним приоритетима и изазовима. Данас када прослављамо 30. годишњицу програма Еразмус, истакао бих да 33 земље учествују у програму Еразмус + који омогућава сарадњу са стотинама земаља широм света, укључујући све земље Западног Балкана, рекао је  Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич.

Шеф делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици рекао је да Европска Унија помаже земљама региона да спроведу реформе у циљу стварања бољег образовног окружења, које може одговорити на изазове социјалног и економског раста и подстицати друштвени развој, социјално укључивање и изгледе за приступање ЕУ.

Само у Србији , ЕУ је од 2003. године бесповратно уложила 80 милиона евра за подршку реформи образовања и више од 100 милиона евра за подстицање иновација, конкурентности, истраживања и развоја. Поред тога, кроз програм Еразмус + подржавамо српске студенте и професоре пружајући стипендије и могућности за програме размене на универзитетима у Европи и шире.

Еразмус+ је програм Европске уније за пружање подршке пројектима сарадње у области образовања и обуке, омладине и спорта у коме Србија успешно учествује. За пројекте у оквиру овог програма, високошколским установама у Србији од 2014. до сада је одобрено више од 26 милиона евра, више него било којој другој земљи у региону Западног Балкана. Осим тога, више од 5.000 професора и студената из установа високог образовања у Србији је учествовало у краткорочним програмима размене на универзитетима у целој Европи и шире.

Loading