ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Реконструкција 51 школе, вредност 7,6 милиона евра

До почетка школске, а најкасније до краја ове календарске године, 51 школа у Србији биће реконструисана, за шта ће из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) бити утрошено 7,6 милиона евра.

„Школе ће добити изолацију, реконструисане кровове, санитарни чвор, столарију, фискултурне сале, а што је најважније деца ће имати боље и квалитетније услове за рад“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Министар Вербић је у Влади Србије, представницима извођача радова уручио уговоре и позвао их да буду што бржи и да најдуже за шест месеци посао буде завршен.

Реконструкција се ради у оквиру пројекта „Модернизација школа“ који траје дуже од две године, али је било проблема са реализацијом тендера и прикупљањем документације, речено је на конференцији и наведено да ће се током реализације пројекта водити рачуна о равномерној заступљености школа које ће бити реновиране.

До краја 2016. године у плану је да буде реновирано укупно 201 школа, а укупна сума је више од 30 милиона евра. Вредност укупног кредита ЕИБ 50 милиона евра, а две компоненте ово пројекта су завршене, у оквиру којег, су између осталог и изграђене нове школе у Новом Пазару, Новом Саду…

Локалне самоуправе су у обавези да омогуће локацијске дозволе, инфраструктурне прикључке и друго.

Иначе, у Србији има око 2.000 школа па се паралелно са тим пројектом, школе опремају и из буџета Србије, речено је на конференцији и најављен нов пројекат „Оптимизација мреже школа“.

На конференцији су се обратили и помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције мр Љубиша Антонијевић и директор Јединице за управљање пројектима Горан Квргић.

Списак школа можете погледати ОВДЕ .

Loading