ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Република Србија приступила Европском савезу за приправништво

На састанку одржаном 30-31.05.2017. године на Малти, у оквиру Малтешког председавања Европском унијом, Република Србија је званично приступила Европском савезу за приправништво (ЕАфА).

Европски савез за приправништво има за циљ да се на нивоу читаве Европе унапреди квалитет, понуда и атрактивност стручног образовања кроз различите моделе дуалног образовања, приправништва, учења кроз рад и сродних облика стручног образовања у целини.

Савез је званично започео свој рад 2013. године а у овом тренутку чини га 35 земаља међу којима су: све земље чланице ЕУ, затим Швајцарска и Норвешка као и земаље кандидати за чланство у Европској унији.  На састанку на Малти Савезу су поред Србије приступили Португал и Исланд  као и већи број регионалних и локалних ауторитета, попут шпанске Кастиље, италијанске  Ломбардије и града Рима, на пример. Савезу је овога пута приступило и неколико значајних Европских компанија попут Ербаса, Бритиш Телекома и Керфура.

Поред 35 земаља Савезу је до сада приступило и преко 200 социјалних партнера из реда послодаваца, институција које се баве креирањем политике стручног образовања, удружења која пружају подршку реализацији програма учења кроз рад као и националних, регионалних и локалних привредних комора и удружења.

У изјави поводом приступања Србије, Радован Живковић, руководилац групе за стручно образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, захвалио се у име министра, господина Младена Шарчевића, на пријему Србије и истакао да се у Србији у кратком року очекује остварење низа зацртаних циљева у области унапређења квалитета и ефикасности образовног система у целини а посебно када је реч о сегменту дуалног образовања и учења кроз рад, као на пример:

  •  Усвајање и примена закона о дуалном образовању;
  • Јачање капацитета стручних школа и компанија за имплементацију дуалног образовања и учења кроз рад;
  • Смањење стопе раног напуштања школе у области средњег стручног образовања;
  • Бржи прелаз од школе до посла и смањење стопе незапослености младих;
  • Повећање атрактивности стручног образовања и учења кроз рад као каријерног пута за младе.

 Рад на остварењу ових циљева Министарство већ спроводи у блиској сарадњи са бројним партнерима као што су:  Министарство економије, Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Савет за стручно образовање и образовање одраслих, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Привредна комора Србије, стручне школе, тренинг организације, релевантни социјални партнери и послодавци.

Loading