ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Резултати јавног позива за 22. Међународни фестивал уметности у Јапану

Међународни фестивал уметности ученика средњих школа се одржава двадесетдруги пут у Токију од 4. до 15. августа 2021. године, у организацији Међународне фондације за уметност и културу – IFAC.

На прошлогодишњем 21. фестивалу у Токију, Републику Србију је представљала ученица Школе за дизајн текстила и коже из Новог Пазара са својим радом.

На овогодишњи Јавни позив који је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило средњим школама ликовне области стигло је укупно 108 радова ученика Политехничке школе „Милутин Миланковић“ из Крушевца, Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, Школе за дизајн из Београда, Техноарт школе за машинство и уметничке занате из Београда, Техничке школе „Дрво арт“ из Београда, Уметничке школе из Ниша, Средње стручне школе из Крагујевца и Школе за дизајн текстила и коже из Новог Пазара.

Одлуком Комисије за избор радова, финално одабрани радови који се шаљу Амбасади Републике Србије у Токију су:

  1. Летећи град, Техноарт, школа за машинство и уметничке занате, Београд
  2. Колачар“, Школа за дизајн, Београд
  3. Desurgere Romanii Imperii“, Политехничка школа „Милутин Миланковић“, Крушевац
  4. Загрљај“, Школа за дизајн, Београд

Награда за аутора победничког рада (најбољи од финално одабрана четири рада) је путовање у Јапан, са својим пунолетним пратиоцем (ментором или другим наставником уметничке групе предмета, који говори енглески језик), на свечану церемонију доделе награда, која ће бити одржана 4. августа 2021. у Токију. Трошкове путовања и боравка у Јапану за победника и пратиоца сноси организатор фестивала – International Foundation for Arts and CultureIFAC.

Аутор победничког рада односно представник Републике Србије ове године је Стефан Гледић, ученик трећег разреда Cредње школе за машинство и уметничке занате Техноарт из Београда. Његово дело „Летећи град“ је једногласно одабрано од стране петочлане Комисије, као најбољи по квалитету и коришћеној ликовној техници при интерпретацији оригиналне и маштовите уметничке идеје. Ментор је наставник Вук Нинковић.

Комисија коју су чинили представник Факултета ликовних уметности у Београду, представници Музеја града Београда и представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, похваљује Политехничку школу „Милутин Миланковић“ из Крушевца и радове ученица првог разреда, за зрео уметнички деби.

Такође, Комисија похваљује Уметничку школу из Ниша за квалитет целокупне колекције графичких отисака, и Школу за дизајн текстила и коже из Новог Пазара, за вештину примене технике дигиталне израде дела.

Специјална награда за обе школе је омогућавање бесплатног улаза за ученике ових школа у све музеје који су у саставу Музеја града Београда, као и омогућавање изложбе свих пристиглих ученичких радова у Галерији „Карст“. Ове активности школе ће реализовати у договору са Музејем града Београда. 

 

Loading