ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Родитељи нису у обавези да доносе у вртић потврду о обавезном раду на радном месту

Поводом информације која се појавила у медијима увези са наводном новом мером која се тиче потврђивања обавезног рада родитеља чија деца бораве у вртићу, Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштава да родитељи за сада, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију нису у обавези да доносе у вртић потврду о обавезном раду на радном месту.
Два најважнија показатеља, тренутан број позитивне деце (0,017%) и запослених (0,838%), као и просечна долазност деце која је у месецу октобру била 68,01%, указују да у овом тренутку нема потребе за смањењем броја деце у вртићима и растерећењем капацитета.
Министарство подсећа да су све предшколске установе у планирању организације рада са децом у обавези да поштују законом прописане нормативе броја деце у васпитној групи и одлуке о повећању, односно смањењу броја деце у вртићу или васпитној групи доносе у тесној сарадњи са оснивачем, односно локалним кризним штабом с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у конкретној локалној заједници и потребу примене одговарајућих превентивно-заштитних мера.
Овим путем указујемо да Министарство просвете, науке и технолошког развоја свакодневно прати епидемиолошку ситуацију, сагледава изазове и могућа решења у функционисању предшколских установа у овим околностима. Са посебном пажњом узима се у обзир искуство предшколских установа у претходном периоду, различити услови и капацитети предшколских установа на нивоу Републике Србије, као и сви приспели предлози, мишљења синдиката и Кризног штаба.

Loading