ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Дигитализацијом и модернизацијом заједно до бољих услова за учење

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и заменик градоначелника Београда Горан Весић разговарали су данас са директорима основних школа о додели уџбеника и таблета ученицима у Београду.

Министар Ружић је на самом почетку истакао да су управо окончани завршни испити и завршена је школска година под отежаним условима и на томе честитао и захвалио свима, од директора, преко наставника, ваннаставног особља до ученика.

Данас овде смо са циљем да, у контексту дигиталне трансформације, допринесемо квалитету наставе и учења и сигурном досезању прописаних исхода образовања“, рекао је министар.

Како је додао, успостављањем дигиталних учионица и обезбеђивањем бесплатних дигиталних уџбеника за све ученике у Републици Србији Министарство подржава процес наставе и учења и оснажује ученике да самостално уче из интерактивних мултимедијалних садржаја, не само у школи, већ и у својим домовима.

Посебно смо задовољни када локална самоуправа препозна наше напоре и подржи нас у настојањима да учење буде ефикасније и у складу са временом у коме живимо. У том смислу, захваљујемо се Граду Београду на донираним дигиталним уређајима – таблетима за ученике и лаптоп рачунарима за наставнике и подстичемо друге локалне самоуправе да следе овај пример“, рекао је министар.

Истакао је да у образовању нарочито морамо да водимо рачуна да дигитална трансформација заправо буде дигитална еволуција током које приоритетно настојимо да водимо рачуна о добробити и подршци целовитом развоју ученика.

Зато смо иновирали програме наставе и учења увођењем Дигиталног света и Информатике и рачунарства, применили европски тзв. селфи инструмент за самовредновање и процену дигиталних капацитета образовних установа, што нам је важно када правимо планове у дигитализацији образовања“, рекао је он.

Loading