ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Добра сарадња Србије и Аустрије у свим областима

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Аустрије у Београду Николаус Лутероти разговрали су данас о досадашњој и будућој сарадњи две земље у области просвете и науке.

Министар Ружић истакао је да је Аустрија велики пријатељ Србије, као и да постоји добра билатерална политичка и економска сарадња, али и сарадња у области науке и образовања.

Он је навео и да Универзитет у Крагујевцу захваљујући Аустријској агенцији за развој добио донацију од 40000 америчких долара за подршку решењима наших научника у борби против вируса Ковид 19.

Пример добре сарадње Србије и Аустрије је и област дуалног образвања, које је у Србији заступљено на нивоу средњег, а од ове године и на нивоу високог образовања“, рекао је Ружић и додао да је уз помоћ Аустрије прошле године почела и онлајн обука лиценцираних инструктора.

Амбасадор Лутероти рекао је да је циљ Аустрије да Србија што пре постане чланица Европске уније (ЕУ) како би се сарадња у свим сегментима додатно побољшала и продубила.

Он је подсетио да је поштујући Стратегију ЕУ за Дунавски регион, а на иницијативу аустријске стране, Програм финансирања пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у Дунавском региону закључен је 15. јула 2016. године између министарстава Србије, Аустрије и Чешке и Словачке републике. Српске научно-истраживачке организације учествују у 12 пројеката од укупно 20 одобрених за финансирање.

Loading