ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Државна матура је искорак у нашем образовном систему

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да ће државна матура бити реализована и оценио да је тај пројекат реформски искорак у нашем образовном систему.

Државна матура је пројекат од државног интереса и у интересу је матураната и будућих академских грађана. И ту нема никакве дилеме“, поручио је министар.

Он је објаснио да овај концепт омогућава једнакост и правичност, да ученици у познатом окружењу, у својим матичним школама полажу државну матуру, као и да из својих матичних школа могу да конкуришу за упис на више различитих факултета.

Министар је нагласио да је веома важно да се гради и развија поверење између средњег и високог образовања.

Када ту будемо направили чврсту везу кроз државну матуру, и овде не мислим само на уписне критеријуме, већ и на ефекте које ће државна матура имати на креирање образовних политика убудуће, унапредићемо квалитет образовања кроз целу образовну вертикалу“, истакао је министар.

Ружић је напоменуо да је Министарство приступило целој активности веома озбиљно и да је све време имало подршку Европске уније, путем Пројекта „Државна матура“. „Пројекат нам је помогао да утврдимо процесе и процедуре, да успоставимо сарадњу са свим актерима и да их укључимо, да спроведемо обуке како би цео процес текао најбоље могуће и како би државна матура заживела и у српском образовном систему“, рекао је он.

Заменица шефа делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева навела је да увођење државне матуре у наш образовни систем представља потенцијал да се побољша квалитет и једнакост образовања за све студенте и особе које су део процеса учења.

Очекује се да исход ове реформе буде ојачање свих младих људи у њиховом академском и каријерном развоју као једном успешном и испуњавајућем систему запошљавања и систему живљења“, навела је  Халачева.

Увођење државне матуре за ученике четворогодишњих школа планирано је за 2023/2024. годину, док ће ученици трогодишњих образовних профила полагати завршни испит 2023. године.

Пројекат „Државна матура“, који је реализован уз подршку Европске уније, у  протекле четири године пружао је подршку Министарству просвете да се припреми за увођење државне матуре на крају средњег образовања. Државна матура, за чије се увођење образовни систем стратешки определио још пре више од једне деценије, инструмент је унапређења квалитета целокупног образовног система, а посебно средњег образовања.

Loading