ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић и Бо: Образовање један од темељних стубова билатералне сарадње Србије и Кине

Образовање је један од темељних стубова билатералне сарадње Србије и Кине, сагласили су се министар просвете Бранко Ружић и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

Саговорници су оценили да је направљен велики помак када је реч о изучавању српског језика у Кини и кинеског језика у Србији.

Амбасадорка Кине изразила је наду да би као резултат добре сарадње у области образовања могла бити и припрема  уџбеника за учење кинеског језика у Србији.

Ружић је као добар пример навео и то што је тренутно повећан број катедри српског језика у Кини и да сада оне постоје на три факултета, док је до недавно била само једна.

„Срећни смо што се интензивира сарадња у оквиру формата КИНА – ЦИЕЗ који се показао као сјајан модел за очување постојећих и надградњу добрих односа. Верујем да ћемо кроз овај модел даље подстицати и подржавати просветну сарадњу, посебно да подстичемо универзитете и факултете обе стране да се придруже Конзорцијуму за високо образовање Кина-ЦИЕЗ, као и да развију билатералну и мултилатералну сарадњу“, казао је министар.

Он је изразио очекивање да ће бити унапређена и размена талентованих студената, као и наставника, али и да ће се развијати обуке за њих чиме ће бити подстакнут процес размене добрих пракси.

Ружић је упознао амбасадорку са радом Научно-образовно културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу и рекао да ту постоји потенцијал за сарадњу са кинеским партнерским установама када је реч о образовању ученика средњих школа.

Министар Ружић је истакао да две земље веже поуздано партнерство и искрено пријатељство.

Loading