ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић и министарка УАЕ разговарали о могућностима за сарадњу у области образовања

Mинистар просвете Бранко Ружић разговарао је данас са министарком образовања и напредних технологија Уједињених Арапских Емирата Саром бин Јусуф ал Амири (Sarah bint Yousef Al Amiri) о могућностима за проширење сарадње две земље у области образовања и нових технологија.

Министар је истакао да је један од приоритета Србије процес дигитализације, укључујући и дигитализацију у образовању, због чега се школе континуирано опремају ИТ опремом и обезбеђују нове дигиталне учионице.

На нивоу основног образовања увели смо два обавезна предмета – Дигитални свет и Рачунарство. Ученици завршних разреда имају прилику да уче и о вештачкој интелигенцији. Такође, у средњем образовању, ученици се са овом облашћу упознају кроз неколико школских предмета, углавном изборних“, рекао је министар и додао да је Србија фокусирана на иновативне приступе настави и учењу.

Ружић је додао и да на високошколским установама у Србији постоји седам мастер програма о вештачкој интелигенцији.

Очекујемо да ће више од 300 високо обучених дипломаца одговорити на потребе индустрије, заједно са 3.000 дипломираних академаца из ИТ области годишње. Такође смо инвестирали у 12 истраживачких група који се баве вештачком интелигенцијом на универзитетима у Србији“, рекао је министар.

Он је истакао да је образовање кључ за бољу будућност свих нас.

Били бисмо заиста срећни да научимо више од вас, али и да вам покажемо шта смо урадили и који су нам циљеви у будућности како бисмо могли више да сарађујемо у области образовања и нових технологија“, рекао је министар.

Министарка Ал Амири рекла је да је када је реч о образовању, у УАЕ фокус, такође, на развијању вештина у области ИТ-а код ученика, као и развијање дигиталних и других компетенција наставника.

Према њеним речима, то су области у којима би требало усмерити будућу сарадњу са Србијом, уз област средњег стручног образовања.

 

Loading