ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић и Влајков: Настављамо сарадњу у области образовања и науке

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са амбасадором Бугарске у Србији Радком Влајковим о наставку сарадње, а договорили су потписивање два споразума из области образовања и науке.

Радујем се потписивању нових споразума, који ће бити од великог значаја за развој образовања и науке у Србији“, рекао је Ружић и истакао важност образовања на мањинском језику.

Он је подсетио да је Министарство за школску 2020/21. годину, објавило Каталог уџбеника на језицима националних мањина за предшколску установу, основну и средњу школу и укупно је за ученике обезбеђено 1120 уџбеничких јединица, од којих је 305 објављено по реформисаним програмима наставе и учења.

Обезбедили смо уџбенике на језицима националних мањина у програму бесплатних уџбеника, како бисмо пружили подршку ученицима из социјално/материјално угрожених породица“, додао је Ружић.

У току је, како је навео, и онлајн обука за јачање компетенција наставника који предају на осам језика националних мањина.

Обука је акредитована и окупља више од 3000 наставника“, рекао је Ружић.

Амбасадор Влајков је оценио да је за време претходног мандата министра Ружића унапређен законодавни оквир за заштиту права националних мањина, који је похваљен од међународних институција као један од најбољих.

Ружић и Влајков су се сагласили да је сада потребно да се ради на примени тих закона на локалу.

Loading