ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић и Вулин о образовању кадрова у области ваздухопловства

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарали су данас о унапређењу сарaдње између Министрства унутрашњих послова и Ваздухопловне академије, која ће допринети већој ефикасности и унапређењу знања и способности у области ваздушног саобраћаја.

Mинистар Ружић je рекао да је Србија начинила револуционарну промену у образовању у области ваздухопловства, које је сада у систему формалног образовања Србије.

Министарство просвете, Ваздухопловна академија и МУП-а су до сада сарађивали  на пољу  школовања кадрова на нивоу средњег образовања за потребе хеликоптерске јединице. С обзиром да је прошле године основана Висока струковна школе Ваздухопловне академије и преузет и аеродром у Вршцу, где је формиран тренинг центар, постоје могућност и капацитети за обуке  пилота и авиомехнаичара у Вршцу за одређене типове сертификованих дозвола, као и могућност за високо образовање кадрова ове јединице на Високој школи и то је правац у коме ћемо развијати сарадњу са МУП-ом“, рекао је министар Ружић.

Министар Александар Вулин истакао је да је оснивање Тренинг центра и Високе школе струковних студија у оквиру Ваздухопловне академије изузетно значајано за образовање, профилисање и формирање искусних пилота који ће у будућности бринути о безбедности нашег неба.

Србија је данас, захваљујући политици мира, стабилности и независности, коју води председник Александар Вучић, економски снажна и способна да јача своје капацитете. Улагање у опрему и наоружање захтева првенствено улагање у људе, у њихово образовање и обучавање.

Србија је земља која улаже у своју будућност“, поручио је министар Вулин и додао да хеликоптерска јединице Министарства у свом саставу има 17 хеликоптера, а током ове године биће богатија за још три нова типа „Суперпума“, а у току су и преговори за набавку два хеликоптера Кам 32.

Оснивање ваздухопловног тренинг центра и Високе школе струковних студија при Ваздухопловној академији стога је још значајније, посебно имајући у виду дефицитарност професионалног и стручног особља у области ваздухопловства, како на светском, тако и на националном нивоу“, казао је министар Вулин.

Loading