ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Јачање међусобних односа и унапређење сарадње Републике Србије и Републике Српске

Министар просвете Бранко Ружић и министар просвете и културе Републике Србије Жељка Стојичић, разговарали су данас током билатералног састанка о резултатима досадашње сарадње, примерима добре праксе с циљем наставка јачања међусобних односа и унапређења сарадње између Републике Србије и Републике Српске, а у складу са успостављеним специјалним паралелним односима  из 2006. године и на основу свих до сада реализованих активности, пројеката и потписаних споразума

Министар просвете Бранко Ружић истакао је важност унапређења сарадње у области образовања  између Републике Србије и Републике Српске.

Данас смо разговарали о многим заједничким темама, а једна од њих је и унапређење ученичког и студентског стандарда, о чему ће се посебно говорити на данашњој конференцији.  У  претходних 10 година, кроз пројекат Образовање за социјалну инклузију изградили смо, реконструисали, доградили и опремили укупно 15 домова за смештај ученика и студената чиме смо обезбедили 3.082 нових места“, рекао је министар Ружић. Он је навео да је кроз програм расподеле инвестиционих средстава из буџета Републике Србије у последње две године у ученичке и студентске домове инвестирано око 916 милиона динара, како би се побољшали услови живота и рада.

Он је истакао да ће изградњом нових објеката у Студентском граду на Новом Београду бити проширен капацитет за још 1000 нових места за смештај студента, те да ће се и у Нишу, завршетком изградње студентског дома добити још додатних 400 места.

Говорећи о другим заједничким темама, министар Ружић је  истакао  да се заједнички радило на усклађивању садржаја програма наставе и учења, као и садржајима уџбеника за предмете од посебног националног интереса, као што су Српски језик, Географија и Историја.

Министар Ружић је истакао и значај Центра за културу у Тршићу, у коме су организоване различите радионице и активности у којима су учествовали ученици и студенти из Републике Српске.

Имамо успешну сарадњу коју ћемо у наредном периоду додатно оснаживати у најбољем интересу образовних система  у Републици Српској и Србији“, рекла је министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, те додала да је захвална Влади Републике Србије за финансијску подршку за улагање у предшколске и школске установе.

Она је истакла добру сарадњу на нивоу педагошких завода Републике Српске и Србије, а посебно у области  усклађивања наставних планова и програма из предмета од националног значаја.

 У наредном периоду наше заједничке активности ће се односити на размену знања и искустава у вези са развојем квалитетне практичне наставе и дуалног образовања за ученике средњих стручних школа, те размену искустава у вези са усклађивањем образовања са тржиштем рада“, рекла је министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Саговорници су констатовали да ће радне групе два министарства у наредном периоду размотрити све теме досадашње и будуће сарадње у области образовања и да се сарадња додатно може унапредити кроз израду новог споразума о сарадњи у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања и у области  образовања одраслих и још једном недвосмислено потврдили заинтересованост за наставак јачања сарадње у области образовања у наредном периоду.

 

Loading