ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Карловачка гимназија постала је центар изврсности у области образовања ученика

Министар просвете Бранко Ружић обратио се на свечаности  у Карловачкој гимназији која је данас обележила 231. годину постојања и пожелeо им пуно успеха и нових медаља.

Пре тих великих 230 година, тачније 1792. године одобрен је наставни програм Карловачке гимназије. Тако је започео рад наше најстарије гимназије. Од тада до данас школа се градила и јачала, примала ученике и образовала их. Много генерација прошло је кроз ову велелепну свечану салу и Спомен библиотеку. Читава плејада знаменитих личности била је у ученичким клупама ваше гимназије или је подучавала за катедром. Међу њима су: Димитрије Давидовић, Сима Милутиновић Сарајлија, Стефан Шупљикац, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић, Милан Јовановић Батут, Васа Стајић, Борислав Михајловић Михиз, Дејан Медаковић… За овај јубилеј издвојио сам само нека значајна имена, чиме наравно не умањујем значај свих оних које нисам споменуо. Ове године навршава се 100 година од рођења двојице ваших ученика који су дали велики допринос нашој култури. Како је то импозантно за историју једне школе када се каже да су то њени ученици Дејан Медаковић и Борислав Михајловић Михиз. Има ли боље препоруке за ову гимназију? То је истовремено и обавеза да се увек изнова још боље и квалитетније ради, рекао је министар Ружић.

Министар је истакао да Карловачка гиманзија континуирано ради на унапређивању квалитета образовног процеса, промовишући своје резултате рада и постигнућа и да је постала центар изврсности у области образовања ученика.

 Ученици имају различите таленте којима школа може да се поноси. Учествују на литерарним конкурсима, побеђују на државним и светским такмичењима из латинског језика, српског језика, књижевности, страних језика. Сваке године ваше ученике награђује и Матица српска за постигнуте резултате. Морам споменути и чувену Књижевну олимпијаду која сваког пролећа у дворишту ове школе окупи велики број талентованих ученика. Велика је сатисфакција за школу да буде домаћин једног таквог такмичења, навео је министар.

Према његовим речима, у Карловачкој гимназији сачуване су изворне вредности и идеје.

Министарство просвете у последњих 10 година у ову школу уложило преко 30 милиона динара, између осталог и за подршку новом изгледу школе. Сигуран сам  да ћемо заједно настојати да побољшамо услове за учење и рад, да заједно промишљамо о унапређењу наставе и положаја наставника. Будућност је у даљем развоју и унапређивању, уз још веће ослањање на научна и технолошка достигнућа, закључио је министар.

 

Loading