ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Континуирано се ради на унапређивању образовања на језицима мањина

Влада Србија континуирано ради на унапређењу положаја припадника националних мањина у свим сферама живота, па и у образовању, изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић у Бујановцу.

Управо су резултати Републике Србије у области образовања широм света хваљени и истицани као одлични. О томе сведочи и то што је тренутно, на 41. заседању УНЕСКА у Паризу Србија у извештају поменута чак 30 пута као пример добре праксе када је инклузија у образовању у питању“, рекао је министар на Економском факултету из Суботице – Одељење у Бујановцу.

Министар Ружић учествоваће данас у тој високошколској установи на скупу о друштвеном дијалогу „План од седам тачака, тема образовање“  који је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Координационим телом Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Пре месец дана сам лично боравио у Бујановцу како бих са високим комесаром ОЕБС-а, деканом Економског факултета из Суботице, чији огранак постоји у Бујановцу и представницима албанске националне мањине покренуо дијалог на тему решавања одређених изазова у овој области. Драго ми је не само што је био успешан разговор, него и што смо у ових месец дана са председником Националног савета албанске националне мањине решили и питање уџбеника на албанском језику.  Чињеница да сам се одазвао на позив министарке Чомић да у овом кратком року поново посетим Бујановац и представимо резултате из области образовања за припаднике албанске националне мањине, па и поразговарамо о још неким питањима, говори о спремности Министарства просвете да допринесе унапређењу услова за нормалан живот, за улагање у младе, за неговање различитости као наше вредности, за креирање још толерантнијег и бољег друштва у којем сви ми живимо“, навео је Ружић.

 

Loading