ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Министарство пружа подршку даровитим ученицима и студентима

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да формирањем одељења за талентоване ученике у гимназијама, оснивањем образовно-научних центара, као и кроз различите видове стипендирања Министарство пружа подршку даровитим ученицима и студентима.

Свима нам је циљ да даровите препознамо, подржимо њихов развој и омогућимо им да дају свој допринос друштву и привреди“, рекао је министар на IV Међународној научно-стручној конференцији о даровитима.

Он је навео да специјализована одељења у гимназијама обухватају широк спектар различитих области интересовања ученика.

Ученици ових одељења, уз опште образовање које стичу изучавају специфичне предмете одабраних области, чији су планови и програми наставе и учења сачињени посебно, а предметни наставници, уз ојачане дигиталне компетенције, додатно су обучени за висококвалитетну реализацију наставе и вежби из конкретних области“, навео је Ружић.

Он је додао да  Министарство просвете, науке и технолошког развоја велику пажњу посвећује едукације запослених, као и да се сваке године мрежа специјализованих одељења у Републици Србији проширује.

Ове године се од 5267 пријављених ученика 3130 ученика уписало у различита специјализована одељења. Највеће интересовање ове године владало је за одељења за ученике са посебним способностима за спорт, која је ове године било могуће уписати у 7 гимназија више него претходне школске године, затим за ИТ, математику, као и одељења за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности, које се могу изучавати у шест гимназија у Републици Србији, односно у две више него прошле школске године“, рекао је Ружић.

Он је навео да ће оснивање образовно-научних центара значајно унапредити све нивое образовања и васпитања, као и развоја научне мисли.

Центри су конципирани тако да је сваки фокусиран на одређену област науке и стварање услова у којима ће се заинтересовани учесници образовног процеса и научни радници бавити темом Центра. Као што знате, имамо их у Тршићу, Белој Цркви, Сјеници, Книћу, а припремамо и у Јагодини, на Јастрепцу, Голији, Врању и у Ваљеву. Као што видите, образовни систем се прилагођава И прилагођаваће се свој деци“, навео је министар.

На конференцији „Даровити и окружење – породично, образовно, пословно” која је одржана од 24. до 26. септембра учествовали су васпитачи, наставници, стручни сарадници, дефектолози – сви који се баве развојем талената.

Loading