ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Children with face mask back at school after covid-19 quarantine and lockdown

Ружић: Млађи основци на непосредној настави, а остали по комбинованом моделу

Тим за школе донео je одлуку да од  24. јануара 2022. године, ученици од првог до четвртог разреда основних школа наставу похађају непосредно, док ће ученици од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад пратити по комбинованом моделу и ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

За ученике средњих школа настава ће, такође, одвијати према комбинованом моделу.

Овакву одлуку донели смо након детаљне анализе свих параметара и података надлежних институција.  У овом тренутку, ово је најбоље решење и за ученике и запослене. Важно је да одржимо континуитет наставног процеса, наравно уз поштовање свих епидемиолошких мера“, рекао је Бранко Ружић, први  потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он је навео, да ће Тим за школе, као и до сада пратити стање и доносити одлуке на недељном нивоу.

За  време и током боравка у школи, од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта, обавезна је употреба заштитних маски  за све запослене, ученике и трећа лица.

Такође, потребно је појачати мере опште и личне хигијене (прање и дезинфекција руку), а нарочито водити рачуна о редовном проветравању свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.

Тим за школе апелује и очекује од ученика и запослених у школама, као и родитеља ученика, да доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван школе. Посебно је важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ у недељи од 12.  до 19. јануара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 3074 (0.4%) оболелих. Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 2.8%

 

Loading