ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић на представљању Сиве књиге иновација

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је важно креирати амбијент за развој талената, научника, истраживача и иноватора и додао да ће на том путу драгоцена бити Сива књига иновација НАЛЕД-а која даје преглед нашег иновационог система и нуди решења за развој.

Он је истакао Влада Србије годинама уназад повећава улагања у развој екосистема за иновације.

„Само током ове године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржаће рад Фонда за иновациону делатност са 1,65 милијарди динара и унапређење конкурентности и иновација путем ИПА програма Европске уније са готово 700 милиона, а када се томе додају и друге буџетске линије које у свом називу садрже реч иновација, подршка ће премашити три милијарде динара“, рекао је он.

Kако је навео, будућност почива на дигитализацији пословних процеса и додатој вредности заснованој на високим технологијама и научним достигнућима.

„Наш задатак као ресорног министарства је да обезбедимо повољне услове да се та будућност и оствари, јер само тако можемо да обезбедимо амбијент за просперитет нашег друштва и квалитетније услове за живот и рад свих грађана“, рекао је министар.

Он је рекао да је у Сивој књизи 12 препорука, односно свака пета у надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја и да предлози за креирање бољег пословног окружења који су понуђени представљају добру основу да се додатно интензивира сарадњу са НАЛЕД-ом и другим заинтересованим странама како би били што пре усвојени.

Министар је истакао и сет стратешких докумената која су усвојена у претходном перииоду, а то су: Сратегија научног и технолошког развоја Србије за период од 2021. до 2025. године „Моћ знања”, са Акционим планом за период 2021-2023, Стратегија развоја вештачке интелигенције од 2020. до 2025. Године, Стратегија паметне специјализације од 2020. до 2027. године, нова Стратегија индустријског развоја, Стратегија развоја стартап екосистема од 2021. до 2025. године као и усвојени Акциони план.

Loading