ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић на прослави 75 година Института „Јарослав Черни“

Први потпредседник Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је данас свечаности поводом 75 година Института „Јарослав Черни“.

Министар Ружић је рекао да се Министарство просвете, науке и технолошког развоја се у претходним годинама ухватило у коштац са великим изазовом сагледавања научног и технолошког система и његовом улогом у развоју друштва.

За ове важне изазове је било неопходно променити законодавни оквир и то је урађено кроз доношење новог Закона о науци и истраживањима, Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије од 2021. до 2025. године под називом „Моћ знања“ и Акционог плана за спровођење Стратегије научног и технолошког развоја“, рекао је Ружић и додао да су усвојени и други закони и стратегије неопходни за унапређене система.

Министар је навео да су ове промене у законодавном и стратешком оквиру омогућиле формирање и јачање фондова за финансирање научних истраживања.

„Основан је Фонд за науку Републике Србије и значајно ојачан Фонд за иновациону делатност Републике Србије који данас представљају јаке стубове реализације државних политика у области пројектног финансирања и динамичног развоја науке и иновација у Републици Србији“ нагласио је министар.

Поред тога, министар је навео да је Министарство препознало да јачање институционалног оквира није могуће без институционалног финансирања и да је донело програме институционалног финансирања, али и  формализовало оснивање нових института увођењем Програма основања института што је резултирало оснивањем нових института попут Института за информационе технологије у Крагујевцу.

Реформе у научноистраживачком простору Републике Србије нису овим завршене али су постављени значајни темељи за даљи и успешан наставак активности, а коначан циљ је створити уређен научноистраживачки простор који повезује знање и науку и усмерава развој Републике Србије у шири, европски простор“, рекао је он.

Ружић је истакао да у том научном простору делује и Институт „Јарослав Черни“ који настаје у пионирским годинама када је тада неразвијена држава препознала значај природних ресурса, а међу њима огроман потенцијал водних ресурса за привредни и економски развој.

Данас, после 75 година, када су иза нас реализација система какви су били Хидроелектрана Ђердап или Систем Дунав-Тиса-Дунав схватамо да нова времена носе нове изазове и да се суочавамо са новим проблемима ограничења водних ресурса и константних захтева привреде и других система за експлоатацију и изградњу нових објеката. Међутим, и тада је реч науке увек одлучујућа јер велики инфраструктурни објекти скупи, али су грешке још скупље“, рекао је министар.

Он је нагласио да Институт, као један од стубова научног развоја и постигнућа у областима вода, светли је пример примене науке  и усмерености ка унапређењу научног и технолошког развоја. „Наставак динамичног развоја научноистраживачког и иновационог система представља обавезан предуслов за убрзани развој Републике Србије, а Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ има своје место у слици Србије будућности“, завршио је Ружић.

Loading