ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Наука и иновације кључне за конкурентност и развој

Наука и иновације су кључне за конкуретност и развој, а један од главних актера у развоју иновационог система Србије је Фонд за иновациону делатност, који доприноси привредном развоју земље и јача везу између науке и привреде, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Јавни позиви који организује Фонд показују да из године у годину постоји све веће интересовање за програме подршке развоју иновација. До сада је током јавних позива који су објављени до ове године поднето више од 3.380 пријава иновативних пројеката“, рекао је он.

Фонд, који је на почетку 2011. године располагао са 8,4 милиона евра донаторских средстава Европске уније, данас, како наводи министар, располаже са 28 милиона евра за иновационе пројекте годишње.

Оно што је битно јесте чињеница да је за све програме Фонда држава обезбедила континуитет и одрживост. Односно држава је преузела обавезу финансирања, тако да последњих година, заједно са ЕУ уједињујемо снаге и снажно подржавамо функционалан иновациони и истраживачки екосистем.

Заједно смо уложили 37,2 милиона евра у пројекте који научна достигнућа стављају у свакодненву употребу, то су идеје које повезују науку и привреду, стварају додатну вредност и наше друштво покрећу напред у будућност“, рекао је министар.

Оценио је да је Фонд за иновациону делатност мост који повезује науку и привреду и који подршком развоју нових технолошких решења и креативних идеја подстиче раст и развој малих и средњих предузећа и њихову конкуретност.

О томе да српска привреда показује иновативни потенцијал и спремност да се иновативне идеје преточе у конкретне производе за којима постоји потражња на тржишту, према речима министра, најбоље сведоче иновативни пројекти предузећа који су данас представљени, а који се, између осталог ослањају на информационе технологије.

Због компанија као што су ове, Србија постаје простор на коме се развијају нови иновативни пројекати, решења, као и професионалне компетенције наших инжењера и истраживача. Управо због таквих компанија, због изврсних научника, због сјајних идеја оснивамо истраживачко-развојне и иновационе центре, пословно-технолошке инкубаторе, научно-технолошке паркове попут овог у коме смо данас“, навео је Ружић.

У ери савремених технологија и дигитализације, како је рекао, Србија жели да побољша и ојача своју позицију иноватора због чега спроводи низ подстицајних мера попут лакшег започињања пословања, лакшег запошљавања, стварање нових подстицаја за истраживање, развој и стварање интелектуалне својине.

Осим тога, константно се ради на стимулативном правном оквиру, као и повећању финансијских средстава за улагање у истраживање и развој. То је разлог напретка Републике Србије и њеног бољег позиционирања у међународном научном простору“, рекао је министар.

Loading