ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Наука и иновације кључни за раст и развој државе

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић отворио је данас конференцију CNN Tech 2022 на Златибору, коју су организовали Машински факултет Универзитета у Београду и Иновациони центар Машинског факултета у Београду.

Министарство препознаје врхунску науку и истраживаче, мотивише њихов даљи развој и напредак у истраживачком раду. Наука, истраживања, технолошки развој и иновације препознати су као главни стубови развоја Републике Србије и у последње четири године, Влада и Министарство започели су реформу у овим областима. Реформа се првенствено одразила на унапређење регулаторног оквира, па у овом тренутку постоје три потпуно нова закона и четири стратегије са акционим плановима, навео је министар.

Он је казао да је Законом о науци и истраживањима постављен основ за јачање људских ресурса и успостављање нових институција, а посебно важан корак, према његовим речима  начињен је у области финансирања науке.

Новим Законом о иновационој делатности иновациони систем наше земље усмерава се према истраживањима која за резултат имају иновативне производе и процесе који подстичу привредни и друштвени развој. Институционални оквир подржан је и кроз оснивање Института за вештачку интелигенцију, али и кроз усвајање два значајна програма за рад научноистраживачких организација – Програм институционалног финансирања акредитованих института и Програма институционалног финансирања института од националног значаја, рекао је Ружић.

Министар је подсетио да је Фонд за науку је у марту ове године расписао Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма Идеје, са буџетом од 30 милиона евра из чега ће се финансирати 105 одобрених пројеката.

Одобрена су још два програма – Програм Развој – зелени програм сарадње науке и привреде, вредан 3.5 милиона евра, фокусиран на одрживи развој, као и стандардни Програм Призма, вредан 25 милиона евра. Фонд за иновациону делатност пажљиво ослушкује потребе тржишта у Србији и прати светске трендове, из године у годину обогаћује понуду подстицајних механизама, како привреди, тако и научноистраживачким организацијама. Захваљујући разним програмима Фонда, Србија је поставила јаке темеље развоја система иновација, који ће се током наредних година континуирано надограђивати, истакао је министар Ружић.

Унапређење конкурентности науке, истраживања и иновација у функцији привредног развоја један је од приоритета Владе Републике Србије, нагласио је  министар, а средства за финансирање иновација посредством Фонда су вишеструко повећавана годинама.

Из националног буџета за Фонд , на пример  у 2017. опредељено је оквирно 4.5 милиона евра, док је за прошлу годину обезбеђено 10.7 милиона евра, као и додатна средства ЕУ. Од  2011. до данас, Фонд је уложио укупно 52.8 милиона евра бесповратних средстава за развој нових, иновативних производа, услуга и технологија кроз више 1400 иновативних пројеката предузећа и научноистраживачких организација. Kроз програме „раног развоја“, „суфинансирања иновација“ и „сарадње науке и привреде“ развијено је више од 400 нових производа и услуга, а половина је успела да нађе своје место на тржишту, рекао је министар, додајући да је за Пројекат SAIGE, који се финансира из зајма Светске банке у износу од 43 милиона евра, ЕУ донела одлуку да преко донаторских средства из ИПА 2019 у износу од 41.5 милиона евра допринесе успеху пројекта.

Он је најавио да ће ускоро очекује  и  расписивање позива за стартапове којима је неопходна менторска и финансијска подршка, кроз програм акцелерације, као и позив за мала и средња предузећа, као и конзорцијуме.

Истраживачима, новим компанијама, према речима министра, Србија пружа сјајну подршку и кроз мрежу научно-технолошких паркова, која је проширена завршетком радова на изградњи научно-технолошког парка у Новом Саду.

Располажемо са четири научно-технолошка парка у  Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку. И све ово представља огромну промену у односу државе према науци, иновацијама, истраживањима и технолошком развоју. Уз овакву свестрану подршку, нема сумње да идемо путем који је најбољи за наш развој и конкурентност у свету. Изузетно сам поносан на ову реформу и овакво сагледавање науке и иновација као кључних за раст и развој државе, закључио је Ружић.

У оквиру конференције биће одржан и Регионални Иновациони Форум.

Loading