ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић обишао осмаке на пробном завршном тесту

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишао је данас ученике осмог разреда, који у  Основној школи „Јосиф Панчић“ у Београду полажу пробни завршни тест.

Осмаци данас полажу тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест, а јуче су полагали пробни тест из математике.

Министар Ружић у Основној школи „Јосиф Панчић“

Пробни завршни тест је идеална прилика да видимо сви, и ученици и наставници и ми који то све организујемо и припремамо, какве су процедуре, начин полагања, колико су научили, али и у погледу прилагођавања околностима на које нас је пандемија ковида натерала. Сазнања која нам ова проба мале матуре даје ће послужити ако треба да ревидирамо нешто до одржавања завршног испита“, рекао је Ружић.

Ружић је оценио да се тест из математике протекао без проблема и да се поштују све епидемиолошке мере и да је број ученика у учионици је максимално 15 ученика.

У сваком случају, сви ученици имају довољно времена да се припреме и обнове градиво и да без треме и самоуверено приступе завршном испиту, који је веома значајан за наставак школовања малих матураната“, рекао је он. 

Он је подсетио да ће завршни испит бити одржан 23, 24. и 25. јуна 2021. године.

Наш заједнички циљ је да процес завршног испита буде организован на најбољи могући начин. Влада Републике Србије је од претходне школске године приступила дигитализацији процеса завршног испита, чиме је цео процес постао транспарентнији. Процес припреме, штампања и прегледања завршног испита ове године биће додатно унапређен. Завод је, са своје стране, увео и применио све најсавременије стандарде рада и процедура за институције овог типа“, навео је он.

Нагласио је да је просветни систем све ово време док траје пандемија вируса Ковид 19 показао велику прилагодљивост и изузетну организованост.

Одговорност и кооперативност су показали и ученици и наставници. Пред нама је још један важан задатак. Уверен сам да ћемо га заједнички и са лакоћом успешно савладати“, рекао је министар Ружић.

Loading