ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Отварање фабрике МТУ најбоља илустрација о утицају дуалног образовања на привлачење страних инвестиција

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да интересовање ученика за дуални модел школовања сваке године расте и да су због тога у образовни систем Србије уведене и студије по дуалном моделу.

Учествујући на завршној конференцији АХК ”Road Show” коју је отворила премијерка Србије Ана Брнабић, министар Ружић је рекао да је најбоља илустрација и доказ о утицају дуалног образовања на привлачење инвестиција и пословање страних инвеститора недавно отварање фабрике „MTU -Maintenance Sеrbia“ у Старој Пазови.

То је резултат сарадње и раније потписаног Меморандума Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ваздухопловне академије Београд на нивоу средњег и дуалног образовања са немачком компанијом МТУ. Та компанија реализује учење кроз рад на нивоу средњег образовања и са Техничком школом у Старој Пазови“, казао је Ружић на панелу „Дуално образовање: позиција у 2022 години и перспективе за наредних пет година“.

Он је истакао да је у креирању националног модела дуалног образовања у Србији од непроцењиве вредности била подршка Немачке.
Министар је навео да се у контексту подршке интензивном развоју дуалног образовања ради и на изменама Закона о дуалном образовању, као и Закона о средњем образовању и васпитању и Закона о Националном оквиру квалификација у РС.

„АХК Road Show” конференција са темом дуалног образовања одржана је раније у Крагујевцу, Суботици и Нишу, док је завршна конференција данас одржана у Београду.

Loading