ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић отворио Први српско-француски форум иновација

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да Република Србија настоји да ојача позицију у области иновација и да је Први српско – француски форум иновација који се одржава у Београду добра прилика за размену знања и информација о иновационим потенцијалама. Отварајући скуп Ружић је истакао да је Србија земља у којој се развијају нови иновативни пројекти и да је поносан на напредак Србије на Глобалној листи иновација. Он је навео да је Србија према збирном индексу иновативности у односу на земље Европске уније „земља са брзим растом и развојем иновационог екосистема“.
Образовање и научно истраживање су скупе инвестиције, али су и најперспективније и што је најважније, немају алтернативу, рекао је министар.
Министар је похвалио и рад Фонда за науку и раније основаног Иновационог фонда који пружају финансијску подршку развоју иновација, научницима, научноистраживачким организацијама, као и привреди. Он је указао и на значај постојеће мреже научно-технолошких паркова у Београду, Новом Саду, Чачку и Нишу која омогућава талентима и компанијама из целог света да се повежу са универзитетима и иновативним компанијама у Србији. Министар је навео да је Министарство покренуло иницијативу за изградњу „БИО4 кампуса“ – Биомедицина, Биотехнологија, Биоинформатика, Биодиверзитет.
Влада је прогласила пројекат изградње овог кампуса пројектом од националног значаја. Овај пројекат обухвата изградњу инфраструктуре која ће подржати примену савремених технологија и фокусираних истраживања, савремено образовање и интеракцију академске и пословне заједнице, казао је Ружић.
Он је додао и да Србија пет година заредом бележи раст извоза ИКТ услуга за више од 20% годишње, што одражава раст ИКТ индустрије. На отварању Првог француско-српског форума иновација у Музеју науке и технике говорили су и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре. Форум је окупио истраживаче, инвеститоре, кластере, стартапове, представнике јавних установа и студенте. Округли столови и панели, који се одржавају у оквиру Форума представљаће платформу за стварање партнерстава. Организатори Форума су амбасада Француске у Србији, Француски институт у Србији и Фондација Темпус.
Loading