ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић отворио Сајам образовања, на штанду Министарства богат програм музичких и уметничких школа

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић отворио је данас Сајам образовања и наставних средстава и истакао да улагање у образовање доприноси развоју и напретку целог друштва, али и међународном угледу Републике Србије.

Због тога је важно да наставимо лепу традицију одржавања овог сајма, јер је то прилика да промовишемо наше ученике, наставнике, васпитаче и њихов труд и залагање“, рекао је министар на отварању, на којем су ученици Музичке школе „Даворин Јенко“ извели химну Републике Србије и музичку нумеру „Потера“.

Директорка Београдског сајма Данка Селић уручила је министру Ружићу диплому, која се Министарству просвете, науке и технолошког развоја додељује за креативно осмишљен сајамски наступ и унапређење сајамске манифестације. Оваква диплома се на овој манифестацији додељује први пут.

Министар Ружић је рекао да стицање знања од најранијег узраста, а и касније током школовања пружа шире перспективе и отвара врата различитим могућностима.

Будући да живимо у времену када се све брзо мења, намећу се и нови захтеви у погледу  компетенција и исхода учења. Због тога су нам међу приоритетима и опсежне реформе система васпитања и образовања које се континуирано спроводе“, рекао је министар.

Додао је да ће Сајам, који се одржава до 30. октобра, бити јединствена прилика да кроз програм на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја истакнемо значај преношења знања и представимо наш систем образовања на свим нивоима.

Ово је прилика да посетиоци виде део примера добре праксе у нашим образовно-васпитним установама и желим да се захвалим свима који су узели учешће и који су се ангажовали да нам све ово представе“, додао је он.

На штанду Министарства ученици основних школа „20. октобар“ и „Лазар Саватић“ показали су знање из предмета Дигитални свет и учествовали у НТЦ квизу.

Победницима НТЦ квиза министар Ружић је уручио ваучер за излет у Образовно-научни центар „Тршић“, а сви учесници су добили пригодне поклоне.

Наредних дана, посетиоци ће имати прилику да виде како се у пракси примењују основе предшколског програма „Године узлета“, резултате рада ученичких задруга и виде резултате њиховог рада, али и да пробају храну припремљену у кухињама ученичких и студентских домова.

Биће представљен и нови концепт завршног испита на крају основне школе, а један дан намењен је и дуалном образовању. Осим тога, заинтересовани ће моћи да чују више информација о толеранцији, разумевању и заштити од вршњачког насиља.

Министар Ружић је позвао све присутне да у четвртак посете и традиционални Школски дан, који је предвиђен за организоване посете ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора.

Током првог дана Сајма образовања својим програмом  представиле су се уметничке и музичке школе – Музичке школе „Даворин Јенко“, Ватрослав Лисински“, „Јосип Славенски“, „Мокрањац“, „Станковић“, Балетска школа „Лујо Давичо“, Техничка школа „Дрво арт“, школа „Техноарт“ и Школа за дизајн „Београд“.

Своје производе представиле су и пољопривредне школе: ПК Београд, Шабац и Ваљево.

Loading