ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Подршка развоју женског спорта

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржаће пројекат Института за женски спорт са 15 милиона динара, чији је циљ унапређење и популаризација женског спорта међу девојчицама школског узраста, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар Бранко Ружић.

То је превиђено уговором о сарадњи који су данас потписали министар Ружић и законски заступник Института за женски спорт Јелена Павићевић.

Драго ми је што ће Институт за женски спорт бити наш партнер и што ћемо заједно радити на унапређењу и популаризацији женског спорта међу девојчицама школског узраста“ рекао је министар Ружић.

Он је истакао да је Стратегијом развоја образовања и васпитања у Србији до 2030. године превиђено да пажња буде посвећена унапређивању, како школског, тако и универзитетског спорта у циљу развоја здравих животних навика деце и младих.

Како је рекао, Стратегија посебно предвиђа и популаризацију женског спорта.

Захвалан сам Марини Маљковић и Институту на доприносу у развоју женског спорта. Важно је да девојчице добију прилику да се опробају у спорту и да га заволе“, рекао је министар.

Марина Маљковић, оснивач Института за женски спорт, изјавила је да Институт сада ради у 20 градова, на преко 30 локација и да организује тренинге за 16 спортова.

Кроз бесплатне тренинге за девојчице из основних школа желимо да представимо здраве навике и здрав начин живота и то не само кроз тренинге, већ и кроз радионице. Циљ је да им дамо једнаке прилике и да спорт учинимо доступним“, рекла је Маљковић.

Додала је да је за непуне две године рада двоструко порастао број девојчица које су укључене у спортске програме и да их је сада преко 2.000.

У анкети коју смо спровели, 88 одсто њих је рекло да се никада раније није бавило спортом, нити ишло на тренинг док се није појавио Институт, чији су тренинзи бесплатни“, рекла је Маљковић.

Loading