ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Подршка унапређивању иницијалног образовања васпитача

Министар просвете Бранко Ружић отворио је данас стручно саветовање декана и директора факултета и високих школа које образују васпитаче и поручио да Министарство, у оквиру реформских процеса у систему предшколског васпитања и образовања који су иницирани увођењем Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета”, пружа подршку унапређивању иницијалног образовања васпитача.

Министар Ружић је истакао да се подржавају мере и иницијативе које високошколске установе спроводе у оквиру својих надлежности, а тичу се усклађивања студијских програма са стандардима компетенција за професију васпитача и концепцијом предшколског васпитања и образовања.

Он је подсетио да од 1. септембра прошле године, све предшколске установе и основне школе које остварују припремни предшколски програм, раде по програмима у складу са новом програмском концепцијом „Године узлета“.

Започели смо значајне промене које се одражавају на квалитет програма предшколског васпитања. Зато је важно да делимо вредности и визију даљег развоја система предшколског васпитања и образовања, да разумемо сложеност промена и процеса, да удружимо знања и искустава позитивне праксе и заједно решавамо изазове. На овим изазовима имамо прилику да учимо, да се мењамо, сарађујемо, истражујемо и радимо у интересу деце”, поручио је министар.

Министарство просвете је, уважавајући кључну улогу практичара, васпитача и стручних сарадника, у грађењу квалитета праксе предшколског васпитања и образовања, кроз Пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” покренуло је активности на унапређивању иницијалног образовања васпитача.

У том циљу, спроведена је анализа студијских програма на шест факултета и 10 високих школа и припремљен је Нацрт препорука за прилагођавање студијског програма/предмета у складу са новим Основама програма предшколског васпитања и образовања и новим Стандардима компетенција за професију васпитача и његовог професионалног развоја. С обзиром на значај студентске праксе у припремању будућих студената за обављање професионалне улоге васпитача, развијен је и са две  високошколске установе и предшколске установе пилотиран модел Вежбаонице, са препорукама које доприносе промени односа теорије и праксе у иницијалном образовању васпитача.

Нацрт ових препорука настао у тесној сарадњи са представницима високошколских установа које образују васпитаче и предшколским установама у којима васпитачи остварују и даље развијају своје сложене професионалне улоге.

Loading