ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Политизација и дупли стандарди Рагми Мустафи око набавке уџбеника

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најоштрије осуђује поступак председника Националног савета албанске националне мањине Рагми Мустафи који је политизовао набавку уџбеника за ученике, припаднике албанске националне мањине који се образују на албанском језику у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

„Изражавам велико жаљење што политизујете набавку уџбеника за ученике припаднике албанске националне мањине и што износите неистине, односно, не износите комплетне и детаљне информације. Такође, изражавам и велико незадовољство због дуплих стандарда и  ваших објава на друштвеним мрежама  у којима истичете да је набавка уџбеника за ученике из Прешева, Бујановца и Медвеђе искључиво заслуга тзв. Владе Републике Косово, а прећуткујете да сте бесплатне уџбенике већ добили од Владе Републике Србије“, поручио је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић у допису који је упутио председнику Националног савета албанске националне мањине Рагми Мустафи.

Министар Ружић је истакао да је дубоко разочаран таквим деловањем и изјавама које исказују само непоштовање сопствене државе Републике Србије и њеног образовног система, чији је један од приоритета унапређивање образовања на језицима националних мањина.

Министар је истакао да Влада Републике Србије обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике основног образовања  од 1 до 8. разреда и то од школске 2009/2010. године.  Право на бесплатне уџбенике, према речима министра,  у складу са одговарајућом одлуком Владе Републике Србије, имају одређене категорије ученика, међу којима је и велики број ученика који похађају наставу на албанском језику. Он је навео да су обезбеђени бесплатни уџбеници за ученике првог циклуса од 1. до 4. разреда за предмете – математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмета, односно за ученике другог циклуса од 5. до 8. разреда за предмете-  математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

„Лицемерно је да наводите да је за 4.010 ученика обезбеђено 31.839 уџбеника, када су прецизне информације да је Влада Републике Србије за школску 2022/2023. обезбедила и поделила бесплатне уџбенике за 2.933 ученика, припадника албанске националне мањине“, рекао је Ружић.

Министар Ружић је подсетио и на разговоре који су одржани на тему одобравања уџбеника за ученике албанске националне мањине који се школују на матерњем језику, како у Министарству, тако и у Бујановцу, те да је и Влада Републике Србије усвојила Споразуму од седам тачака,  који као једну од тачака, обухвата управо образовање.

„На састанку у Министарству експлицитно сте молили за помоћ Владе Републике Србије за одобравање уџбеника на албанском језику. Упркос неприхватању понуђених опција претходних година од стране Националног савета албанске националне мањине, Министарство  просвете, науке и технолошког развоја  изналазило је решење за одобравање уџбеника, како ученици који похађају наставу на албанском језику не би испаштали ни у једном моменту. Поред издвојених средстава Владе Републике Србије за плаћање такси за издавачку кућу „Албас“ у износима, а подсетићу нпр. 2020. године оне су износиле 1.080.000,00 динара, а 2021. 1.165.430,00 динара, Министарство је уважило Вашу молбу и одобрило и ове године још 19 уџбеника и уџбеничких комплета на албанском језику за основне школе, чиме су на располагању за наставу на албанском језику  62 уџбеничка наслова од, који су 48 наслова објaвљени по реформисаним програмима настав и учења и  24 уџбеника, од којих је 16 по реформисаним програмима, за предмет Српски као нематерњи језик. А није згорег споменути и то што Координационо тело Владе Републике Србије за ове три општине већ 13 година бесплатно додељује школски прибор и ђачке торбе ђацима првацима, као ни чињеницу да имамо пројекте са ОЕБС-ом, Координационим телом и невладиним организацијама којима пружамо подршку наставницима и ученицима на територији ових општина“, закључио је Ружић.

Loading