ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић поводом недавних случајева насиља у школама

Изјава министра просвете Бранка Ружића поводом недавних случајева насиља у школама.

Школе су друга кућа за нашу децу. Од момента од кад деца укораче у школско двориште, она су под надзором система просвете. Тај систем, ма колико да је оивичен разним прописима, приручницима, обукама, живи и функционише због његових људи. Од чувара и школског полицајца на улазу, преко теткица и сарадника, до наставника и директора и свих запослених у Министарству просвете. Верујем да ниједна од тих особа није пожелела да ради у школи, а да нема љубав према тој професији и самој деци.

Иако деца нису њихова, децу покушавају да, поред преношења знања, и усмере на најбољи могући пут, указујући им на значај међусобног поштовања, толеранције и мотивишући их да искористе свој пун потенцијал.

Систем је осмишљен и унапређиван годинама уназад како би у најбољој могућој мери подржао дечији развој, али га и заштитио уколико трпи било какав вид немара, злостављања, насиља. Истовремено, систем мора да штити и наставнике и запослене у њему. Та подршка осмишљена је и подржана од свих релевантних ресора Владе Републике Србије, али и међународних организација и представља јасан след корака и мера која се тичу како превенције, тако и адекватне реакције.

Када је систем просвете у питању– постоје јасне инструкције и јасни правилници поступања, као и јасна могућа подршка сваком лицу у школи. Верујем да сви запослени, који раде на подршци, дају свој максимум да исту и обезбеде. У наредном периоду проверићемо сваки од тих механизама до детаља како бисмо се уверили да је та подршка адекватна, промптна и довољно ефектна.

О узроцима непримереног понашања можемо да разговарамо и дискутујемо. Међутим, сматрам да као друга кућа школа има и обавезу и могућност да се бољом координацијом још више удружимо да помогнемо детету које трпи или врши насиље. Исто тако, ако је наставнику или запосленом потребна наша већа заштита, подршка, савет, да ми ту прилику не смемо пропустити.

Апелујем на све да заједно радимо на овом важном циљу. Едукацијом и промоцијом другарства, толеранције и заједништва ћемо постићи далеко више него таблоидизацијом насиља. Адекватном применом прописа и правовременом реакцијом, сигуран сам, можемо смањити насиље, и утицати на промену понашања.

Систем јесте оивичен правним оквиром, али живи због дивних и племенитих људи у њима, од најмлађих до најстаријих.

Loading