ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић представио новине у Предлогу стратегије образовања до 2030.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић представио је на округлом столу који је одржан у оквиру јавне расправе о Предлогу стратегије образовања до 2030. кључне новине које та стратегија доноси.

Он је рекао да Стратегија образовања и васпитања до 2020. године представља показатељ односа државе према значају образовног система за развој друштва, али и континуитет започетих реформи.
Циљ је, како је рекао, да што више деце буде обухваћено образовањем, да се потребе привреде и образовног система подударају и да се кроз дуално образовање будуће генерације припреме за стицање знања, вештина и компетенција.

Нагласио је да развој језичких компетенција деце, ученика и одраслих треба да буде приоритет, који се негује кроз наставу свих предмета и на свим нивоима образовања.

Биће интензивирана подршка образовно-васпитним установама у раду на промовисању стандардизованог српског језика, као и рад на развоју акредитације и остваривању програма стручног усавршавања за наставнике који предају српски језик у иностранству“, навео је министар.

Нацртом Статегије предвиђено је и формирање ресурс центара који ће, према његовим речима, обезбедити стручну подршку запосленима у образовању који раде са децом ометеном у развоју и повећати доступност стручне подршке деци, ученицима и породицама.

Министар Ружић је оценио да би увођење државне матуре обезбедило ефикасност система, транспарентност процеса полагања, а пре свега праведност и једнака права ученика који имају намеру да наставе школовање на факулетима и висиком школама.

Јавна расправа траје до 10. марта 2021.

Loading