ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Предстоје нам велика улагања у развој тренинг центара за дуално образовање

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић представио је данас посланицима Народне скупштине Предлог закона којим се потврђује зајам од 20 милиона евра код Банке за развој Савета Европе омогућава реконструкција и опремање Тренинг центра Ваздухопловне академије за дуално образовање.

Ружић је у Скупштини Србије објаснио да се део овог Тренинг центра налази у Београду, а други у Вршцу и да ће се они користити за потребе ваздухопловног образовања у Србији по моделу дуалног образовања.

Ова инвестиција омогућава да створимо додатне услове за образовање ваздухопловних кадрова у Србији и региону и помоћиће у обезбеђивању каријере за будуће пилоте, контролоре лета и друга сродна занимања”, рекао је Ружић и додао да је циљ пројекта да ојача позицију наше државе у ваздухопловном образовању и обуци, али и шире у секторској индустрији и услугама и то не само на европском тржишту, већ широм света.

Према његовим речима, очекује се да ће пројекат такође ојачати Србију као регионално средиште ваздухопловног образовања.

Када је Вршац у питању, план је да се реконструише и опреми студентски смештај, просторија за учење и рекреацију и две зграде са учионицама за формалну обуку, затим и објекти цивилног ваздухопловства, као и да се набави нова опрема”, рекао је Ружић.

У Центру за обуку у Београду, планира се, каже, реконструкција зграде у којој ће се налазити симулатор лета и набавка комплетног симулатора летења Ербас А320.

Оба центра ћемо модернизовати и то дигитализацијом процеса школовања и обуке и набавком возила неопходним за путовањне између два центра”, рекао је Ружић

Он је навео да се пројекат може посматрати као пилот пројекат за развој дуалног образовања на академском нивоу, што је приоритет за Министарство просвете у складу са Законом о дуалном образовању.

Министар је посланицима српског парламента представио предлоге чланова два тела која су кључна за обезбеђивање квалитета у високом образовању – Националног тела за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовања и Националног савета за високо образовање.

Кандидати су из редова угледних професора и стучњака, предложени од стране релевантних институција“, рекао је министар и позвао посланике да гласају за предлоге и тиме омогуће да се процеси у високом образовању несметано одвијају.

Loading