ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Пуно простора за унапређење сарадње Србије и Црне Горе

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министарка просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весна Братић разговарали су данас у Београду о досадашњој сарадњи у области образовања и науке две земље, као и могућностима за њено додатно унапређење.

Мислим да на том пољу има много простора који можемо да заузмемо и да га обогатимо и оплеменимо бољим и унапређенијим садржајима. Такође, да наступамо и на међународним пројектима здруженим снагама, да две наше академске заједнице буду много више повезане“, навео је Ружић.

Он је додао да је договорено да се направи свеобухватан предлог споразума о сарадњи два министарства.

То ћемо урадити веома брзо. Управо ће тај споразум бити на неки начин јаснији орјентир у конкретним стварима у свим областима у којима желимо да унапредимо сарадњу“, рекао је Ружић.

Он је истакао да сматра да је сарадњу две земље могуће унапредити до нивоа који ће бити комплементаран интересу грађана и грађанки Републике Србије и Црне Горе.

Говорећи о заједничким пројектима, министар је нагласио да ће се наставити сарадња на пројектима као што су Еразмус плус и Хоризонт Европа, али и „на капиталном пројекту“ за седам земаља Југоисточне Европе у коме Црна Гора заузима веома важно место.

Он је оценио да је тај пројекат научно технолошки искорак за цео регион.

То је пројекат који се тиче објекта за туморску терапију и биомедицинска истраживања. Пројекат вредан скоро 250 милиона евра. Та тема је од великог значаја не само за ових седам земаља, него и за наше поље билатералне сарадње“, казао је Ружић.

Он је навео и да је међууниверзитетска сарадња на изузетном нивоу, као и да је на састанку било речи и о организовању летњих и зимских школа и едукативних кампова, као дефинисању базе екстерних евалуатора за пројекте.

Министри су оценили да су данашњи разговори били изузетно садржајни и изразили уверење да ће две државе развијати најбоље могуће односе када је реч и о просветној, научној и технолошкој сарадњи.

Министарка просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весна Братић захвалила је Влади Србије на прилици да се заједнички успостављају приснији и бољи односи на вишеструку корист обе стране.

Она је рекла да јој је изузетна част што је у посети земљи која је, како је навела,  у сваком смислу „историјски и културолошки пријатељска и братска“.

Уверена сам да делећи културни простор делимо и колосално богатство које заједно морамо штитити и неговати. Зато ми је драго што сам имала прилику да са министром Ружићем садржајно разговарам о заједничким стратегијама деловања и програмима рада. Најбољи односи су приоритет и то је став кога се децидирано држимо. Волела бих да колеге из Србије ускоро видим у Црној Гори“, истакла је Братић.

 

 

 

 

Loading