ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Равноправан и квалитетан приступ образовању за све

Mинистар просвете Бранко Ружић поводом предстојећег Међународног дана Рома и Ромкиња, који се обележава 8. априла, подсетио је на све мере коjе спроводи Министарство просвете на достизању пуне равноправности свих грађана, ма којој националноj мањини да припадају, посебно Рома и Ромкиња.

Он је свим Ромима и Ромкињама, ученицима, педагошким асистентима и наставницима ромског језика, честитао предстојећи 8. април, Међународни дан Рома.

Министар је истакао да је Национални савет ромске националне мањине партнер  Министарству просвете, а како је образовање кључ напретка појединаца и заједнице, држава је дужна да обезбеди равноправан и квалитетан приступ образовању свој деци.

Он је издвојио неколико системских мера подршке које Министарство просвете успешно реализује дуги низ година, међу којима је и афирмативна мера уписа ученика припадника ромске националности у средње школе и високо-образовне установе.

„Ту су и наши педагошки асистенти и асистенткиње, то је модел добре праксе којим можемо да се похвалимо, а подзаконским актима дефинисан је њихов статус у систему“, рекао је министар.

Он је извојио и изучување Ромског језика са елементима националне културе у основним школама.

Loading