ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић разговарао са представницима Светске банке

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са представницима Светске банке о реализацији Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ (Inclusive Childhood Education and Care – ECEC), којим је предвиђено повећање обухвата деце предшколским образовањем. Он је представио резултате, као и планове у оквиру три компоненте Пројекта.

„Један од приоритета Владе Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја је стварање бољих и подстицајних услова за одрастање деце. Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који се реализује у сарадњи са Светском банком има нарочиту тежину, јер се предшколским васпитањем и образовањем кроз овај пројекат бавимо са свих аспеката – како проширењем капацитета предшколских установа, унапређењем знања и вештина стручних кадрова у овој области кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача, тако и сензибилисањем и едукацијом родитеља о значају раног развоја и васпитно- образовног рада  кроз програм гранова који се за сада реализују у 34 јединице локалне самоуправе у циљу повећања обухват деце из осетљивих група“, рекао је Ружић.

Министар је истакао да су до сада, у оквиру прве компоненте Пројекта, изграђена три објекта у Сремској Митровици, Дољевцу и Житорађи, да су отпочели радови у Крушевцу, те да ће у наредних двадесетак дана  започети радови у Мерошини и Лозници.  Такође, радови су планирани и у Прокупљу,  Владичином Хану, Шиду и Смедереву, Тутину и Новом Пазару.

Он је навео и да ће у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић до краја септембра бити адаптирано и опремљено 46 нових вртићких соба у 11 општина, док је укупно планирано да се адаптира и комплетно опреми најмање 100 соба..

Министар је изразио захвалност за подршку коју тим Светске банке пружа Србији у области образовања, као и за стручну и оперативну подршку у свакодневној имплементацији  пројекта.

Бојана Нацева, стручњак за образовање и  менаџер Светске банке задужена за пројекат  истакла је добру сарадњу са Министарством и навела да је Светска банка задовољна напретком у имплементацији пројектних активности у оквиру све три компоненте.

Оба саговорника су се сагласила да добру сарадњу и у будућности треба наставити.   

Састанку су присуствовали и Александар Јовић, помоћник министра за међународну сарадњу, Душко Васиљевић, в.д. шефа Канцеларије Светске банке за Србију и Маријана Јашаревић, стручњак за социјалну заштиту из Светске банке.

Loading