ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Реконструкцијом два вртића у Крушевцу више места за децу

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је данас у Kрушевцу  уговорe о реконструкцији два вртића у том граду „Голуб мира“ и „Лабуд“.

Уговор са министром потписали су заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић  и извођач радова.

 Драго ми је што баш у овом месту, Крушевцу, и то на овај свечани дан, потписујемо уговор о реконструкцији два вртића чиме још једном показујемо да мислимо на нашу будућност, на најмлађе, предшколски узраст“, рекао је министар Ружић.

Он је оценио да је улагање у образовање кључ развоја нашег друштва и да је Министарство зато, уз помоћ Светске банке ушло у пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

Укупан износ пројекта је 47 милиона евра и њиме смо желели да у потпуности подигнемо квалитет целокупног предшколског система и посебно га учинимо још доступнијим и приступачнијим деци из свих друштвено осетљивих група“, рекао је министар.

За ова два вртића у Крушевцу, како је рекао, биће издвојено преко 58 милиона динара, без ПДВ.

Уједно ћемо реконструкцијом објеката обезбедити и 160 нових места за малишане, по 80 у сваком вртићу. У питању је доградња и реконструкција постојећих објеката, а завршетак радова је 8 месеци од дана почетка радова“, рекао је министар.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја кроз овај пројекат настоји да повећа број места у предшколским установама, да се повећа обухват деце, нарочито из осетљивих социјалних група и то изградњом нових и адаптацијом постојећих објеката.

Кроз овај пројекат обезбедићемо око 11.000 нових места у вртићима широм Србије. Уверен сам да синергијом напора можемо да дођемо до тога да нема више листи чекања за вртиће и да обезбедимо добре услове за рад и боравак у вртићима“, оценио је министар.

Заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић истакао је данашње потписивање уговора веома важно за овај град и за боље услове боравка деце у вртићима.

Додао је да ће кроз овај пројекат, ова два вртића у Крушевцу добити већи капацитет, али и нови намештај, дидактичка средства, играчке и све што је неопходно за боравак деце у вртићима.

Претходно, министар Ружић је у Крушевцу посетио и Медицинску школу,  у којој је надограђен школски простор, а Министарство просвете је ове радове подржало са 450.000 евра.

За непуних месец дана очекујемо и да стигне и намештај, чиме се потпуно комплетира реновирање и ученици ће од септембра ући у потпуно нове клупе и нов простор. Ова школа има дугу традицију, квалитетне и мотивисане ученике, похвале и за посвећене наставнике да то све тако и буде, а паралелно да усавршавају своје компетенције„, рекао је министар Ружић током посете школи.

 

 

 

 

Loading